Cum sunt ajutate femeile, victime ale violenței domestice, forțate să stea în izolare alături de agresor, pe perioada stării de urgență

Data actualizării: Data publicării:
Woman in fear of domestic abuse
O tânără de 18 ani a fost răpită în plină stradă, în Baia Mare. Foto: Guliver / GettyImages

Victimele violenţei domestice trebuie să ştie fie conştiente că în această perioadă de izolare la domiciliu nu sunt singure şi pot primi ajutor.

Monaliza Cristea, directorul Direcţiei Prevenirea şi Combaterea Violenţei domestice din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse (ANES) a precizat pentru Mediafax că au fost mobilizaţi toţi cei care pot ajuta.

„Deşi avem servicii, femeile sunt reticente să le acceseze. Nu s-a creat încă o cultură a beneficiarilor de servicii sociale. Femeile sunt încă pe un tărâm nesigur şi preferă să stea într-un sistem viciat şi să suporte violenţă domestică decât să acceseze un serviciu”, mai explică aceasta.

Tot pentru victime este disponibilă o reţea naţională de 42 de locuinţe protejate cu echipe de suport psihologic şi dezvoltare personală. Monaliza Cristea nu a putut preciza, în prezent, câte persoane au avut nevoie de ajutor de când a început starea de urgenţă în România.

„Avem o colaborare foarte bună cu colegii de la Poliţie. Încă din prima zi a stării de urgenţă am luat legătura cu colegii să vedem care este metodologia sau ce se poate întâmpla. Colegii ne-au asigurat că toate se desfăşoară normal, ba chiar vor avea o vigilenţă crescută asupra situaţiilor de violenţă domestică şi vor aplica legea”, a mai spus sursa citată.

ANES informează că linia telefonică de urgenţă cu nr. unic 0800 500 333 destinată victimelor violenţei domestice şi situaţiilor de discriminare pe criteriul de sex îşi continuă activitatea, fără nicio limitare, este disponibilă, gratuită şi asigură asistenţă non-stop 24h din 24, 7 zile din 7.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri