Cum vrea PSD să combată noul coronavirus: ajutoare bugetare pentru CFR și TAROM, scutiri de taxe și impozite

Data publicării:
Marcel Ciolacu soseste la Sedinta Comitetului Executiv National al
Foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

Partidul Social Democrat consideră că „în fața epidemiei de coronavirus, România nu își mai permite răfuieli politice sau calcule electorale” și că principala preocupare ar trebui să fie „sănătatea și siguranța cetățenilor”. PSD sugerează astfel un program de măsuri care includ acordarea de ajutoare bugetare pentru CFR și TAROM și mai multe scutiri de plăți, taxe sau impozite.

Prima măsură, propusă de PSD, ar fi „realocarea, din bugetul de stat, a unei prime tranșe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, în vederea achiziționării de medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale”, după cum se arată într-un comunicat al social-democraților, publicat pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, „Ministerul Sănătății trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare și echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie”.

În plus, PSD propune ca Guvernul să finanțeze o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea CFR și TAROM.

Alte măsuri pe care le propun social-democrații prevăd „scutirea de la plata contributiilor (CAS și CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajatii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului și divertismentului” și suspendarea pentru 3 luni a plății ratelor bancare pentru cei aflați în izolare sau carantină. Acestora ar urma să li se asigure și plata facturilor pentru utilităț.

„În situația în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2.000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populație”, conform PSD.

De asemenea, PSD propune scutirea de plata contribuțiilor și a impozitului pe venit pentru „angajații IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus”, în vreme ce „românii din țară, precum și cei din Diaspora care s-au întors acasă și care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în țară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus”.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri