Cutremur de magnitudine 5,3, produs la mică adâncime în Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
mare2

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 s-a produs în această dimineață, la ora 11:18, în Marea Neagră, la o adâncime de 10 de km, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.

cutremur marea neagra

Inițial, INFP estimase adâncimea la care s-a produs seismul la 80 de kilometri, dar apoi a revizuit estimarea:

cutremur marea neagra initial

Institutul american pentru Geofizică, USGS, a înregistrat cutremurul la o adâncime și mai mică, de 4,7 kilometri.

Seismul a avut epicentrul mai aproape de coastele Turciei.

Cutremurele de această magnitudine, în zona respectivă, sunt posibile, a explicat la Digi24 Constantin Ionescu, director INFP, reamintind că în 2009, în dreptul coastelor Bulgariei s-a produs un seism cu magnitudine 5. Adâncimea de 10 kilometri este cea obișnuită pentru producerea acestor fenomene în zona respectivă.

Cutremurele din Marea Neagră se simt pe arii relativ mici, nu pe arii mari, a mai spus Constantin Ionescu, iar cutremurul de sâmbătă e puțin probabil să se simtă până în București. La o adâncime de 10 km, un cutremur în Marea Neagră se simte până la o distanță de 20-30 de km de epicentru.

Cel mai puternic cutremur care s-a produs anul acesta în România a avut loc în noaptea de 24 septembrie, în zona Vrancea. A avut tot o magnitudine de 5,3 și s-a resimțit destul de puternic în mare parte din țară, inclusiv în București, dar mai cu seamă în zona Moldovei. Adâncimea la care s-a produs a fost de 91 de km.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri