Cutremur în România. Raed Arafat explică de ce RO ALERT nu a trimis avertizări

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat sesim 2018 - inquam - george calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Un cutremur de magnitudine 5,8 s-a produs, duminică dimineața, în zona seismică Vrancea, în județul Buzău. Cutremurul s-a resimțit destul de puternic și în București. Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, în direct la Digi24, că au fost trimise echipe pe teren, în recunoaștere, și că nu au fost înregistrate, deocamdată apeluri de urgență la 112. De asemenea, Raed Arafat a explicat și de ce nu se primesc alerte prin sistemul RO ALERT într-o astfel de situație. 

ACTUALIZARE. „Până acum colegii pompieri nu raportează nicio pagubă. La Întorsura Buzăului a fost o scurtă întrerupere de curent. Nu am avut probleme de comunicații după acest cutremur.”, a declarat Raed Arafat.

 

Șeful DSU a subliniat că RO Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur din două motive, iar țările în care se trimit astfel de alerte, se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile. „În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat. 

Cutremur în România. INFP a revizuit magnitudinea cutremurului la 5,8 pe scara Richter

„Au fost trimise echipe la verificări, nu am înregistrat niciun apel la 112 legat de pagube sau persoane care să fi suferit atacuri de panică. Putem spune că nu sunt efecte, deocamdată

Raportul exercițiului SEISM 2018 nu este finalizat încă, pentru că așteptăm rapoartele celor care au urmărit exercițiile. Au fost identificate mai multe soluții privind răspunsul în caz de situație de cutremur.

Sunem întotdeauna în alertă. Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Digi24.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă precizează, după ce în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudine 5,8 resimţit şi în Capitală, că în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări anterior declanşării acestora.

"În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)", menţionează DSU.

De asemenea, instituţia reaminteşte că "această precizare a fost făcută încă de la lansarea portalului ro-alert.ro şi reiterată, cu orice altă ocazie, la prezentarea portalului".

Un cutremur cu magnitudine 5,8 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, fiind resimţit şi în Bucureşti.

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat în 15 septembrie, pe acesta fiind disponibile informaţii despre acest sistem, inclusiv despre configurarea telefonului pentru primirea mesajelor de avertizare. Sistemul a fost testat la nivel naţional, începând din 17 septembrie, devenind apoi operaţional, pentru a fi folosit doar în situaţii grave, conform anunţului făcut la acel moment de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri