Cutremur în zona seismică Vrancea

Data publicării:
seismograf care inregistreaza cutremurele
Un nou cutremur a avut loc azi în România. Foto: Guliver/GettyImages

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs miercuri seara, la ora locală 19:53, în zona seismică Vrancea, epicentrul fiind în judeţul Vrancea, la adâncimea de 96 de kilometri, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 77 kilometri est de Braşov, 93 kilometri nord-est de Ploieşti, 100 kilometri sud de Bacău, 115 kilometri vest de Galaţi, 117 kilometri nord-vest de Brăila, 144 kilometri nord de Bucureşti, 165 kilometri nord-est de Piteşti, 181 kilometri sud-vest de Iaşi, 191 kilometri est de Sibiu, 209 kilometri nord de Ruse.

În luna decembrie, în România au avut loc 23 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,8 pe scara Richter.

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti. 

„Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”, a declarat marți, la Digi24, seismologul Mircea Radulian.

„Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian, cercetător principal al INFP.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri