„Dacă nu fac asta, vor avea sângele următorului copil care moare pe mâinile lor”. Apelul mamei lui Tyre Nichols față de Congresul SUA

Data publicării:
News: Tyre Nichols Funeral
RowVaughn Wells, mama lui Tyre Nichols, tânărul ucis în bătaie de polițiști în Memphis, vorbește la funeraliile fiului. Foto: Profimedia Images

„Un suflet frumos” căruia „un act violent” al poliţiei i-a luat viaţa prea devreme: la funeraliile lui Tyre Nichols, un tânăr afro-american bătut cu bestialitate de poliţişti de culoare, vorbitorii, printre care vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, s-au ridicat miercuri împotriva violenţelor poliţieneşti, comentează AFP.

După ce a strâns-o îndelung în braţe pe mama lui Tyre Nichols în biserica din Memphis unde a fost organizat acest omagiu, Kamala Harris a avut cuvinte dure la adresa poliţiştilor care l-au bătut cu cruzime în timp ce el striga că nu a făcut nimic şi cerea ajutor.

„Nu avea dreptul să fie în siguranţă?”, a întrebat vicepreşedinta. „Iată o familie care şi-a pierdut fiul şi fratele după un act de violenţă” comis de „persoane însărcinate să le protejeze”, a subliniat ea.

Reverendul Al Sharpton, figură a luptei pentru drepturile civile care a rostit elogiul funebru la Mississippi Boulevard Christian Church, s-a declarat deosebit de afectat de faptul că cei cinci poliţişti sunt şi ei de culoare.

„În oraşul în care (Martin Luther) King şi-a pierdut viaţa (...), aţi bătut un frate până la moarte”, a acuzat el, conform Agerpres.

„Nu este nimic mai jignitor pentru noi, cei care am luptat să deschidem uşile, decât ca voi să intraţi prin aceste uşi şi să acţionaţi ca persoanele cu care a trebuit să ne luptăm pentru ca voi să puteţi trece prin aceste uşi”, a adăugat reverendul, în timp ce mulţimea s-a ridicat în picioare pentru a-l aplauda.

Tyre Nichols, 29 de ani, a fost arestat pe 7 ianuarie de poliţişti membri ai unei unităţi speciale din Memphis, în sudul Statelor Unite, pentru o încălcare a codului rutier, potrivit poliţiei.

Dar bătut crunt, atât de rău încât, potrivit familei sale, era de nerecunoscut, a murit trei zile mai târziu în spital.

Cei cinci poliţişti implicaţi au fost concediaţi şi inculpaţi pentru crimă.

Imaginile insuportabile ale arestării au fost difuzate, fără tăieturi, de cele mai mari canale de televiziune din ţară, făcând ca autorităţile să se teamă de o revoltă socială.

În cadrul slujbei de miercuri, au fost proiectate poze realizate de Tyre Nichols, care avea un site dedicat fotografiei, şi videoclipuri cu el făcând skateboarding, o altă pasiune a lui.

Tânărul era „o persoană bună, un suflet frumos”, a spus reverendul J. Lawrence Turner.

Timp de câteva minute apăsătoare, o rudă a lui Tyre Nichols a recitat un poem pe care l-a scris în jurul cuvintelor pe care Nichols le-a spus poliţiştilor care îl băteau: „Încerc doar să ajung acasă”.

Simbol puternic, un frate al lui George Floyd, un afro-american a cărui moarte în 2020 sub genunchiul unui poliţist alb a declanşat uriaşe manifestaţii antirasiste, a fost prezent la funeralii.

În lacrimi, RowVaughn Wells, mama lui Tyre Nichols, a lansat un apel Congresului, în aplauzele celor prezenţi, la adoptarea unui proiect de lege privind reforma poliţiei, ce poartă numele lui George Floyd, blocat pentru moment. „Pentru că dacă nu fac asta, acest sânge, următorul copil care moare, ei vor avea acest sânge pe mâinile lor”, a afirmat ea.

„Acesta este doar începutul”, a promis tatăl vitreg al lui Tyre Nichols, Rodney Wells. „Aşteptăm cu nerăbdare să se facă dreptate pentru toate familiile (...), nu doar pentru a noastră”, a adăugat el.

Un semn al atenţiei acordate de Casa Albă acestei chestiuni, preşedintele Joe Biden a vorbit la telefon săptămâna trecută cu părinţii lui Tyre Nichols.

În plus, RowVaughn Wells şi Rodney Wells au fost invitaţi de grupul parlamentar reunind aleşi afro-americani să participe la discursul preşedintelui Joe Biden privind starea Uniunii, pe 7 februarie în Congresul de la Washington.

Preşedintele Joe Biden plănuieşte să primească joi la Casa Albă membri ai acestui grup parlamentar pentru a „discuta despre legislaţia privind reforma poliţiei şi alte priorităţi comune”, potrivit unei purtătoare de cuvânt.

Miercuri, poliţia americană a fost acuzată din nou de folosire excesivă a forţei după moartea în California a unui afro-american cu ambele picioare amputate, ucis de agenţi în cursul unei intervenţii pentru o agresiune cu cuţitul.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri