Dacă România nu intră nici acum în Schengen, ar putea crește euroscepticismul, admite Klaus Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis face declarații
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis spune că dacă România nu va intra în spațiul Schengen anul acesta, s-ar putea ajunge la o creștere a euroscepticismului în țară, dar că „nu face calcule pentru eșec, doar pentru varianta unei reușite”. Șeful statului a făcut declarația în timpul conferinței de presă comună cu prim-ministrul guvernului Olandei, Mark Rutte.

„Pentru mine, pentru noi cei prezenţi aici la pupitre eşecul nu este o variantă. Noi căutăm soluţiile pentru a transforma acest demers într-o reuşită. Asta e convingerea noastră, dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum ar putea fi, în cazul contrar. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România. Dar este o variantă ipotetică care nu se va întâmpla, fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită”, a spus președintele României la conferința de presă cu Mark Rutte.

La rândul său, Mark Rutte, întrebat dacă opoziția Olandei la aderarea României la Schengen nu ar alimenta propaganda rusească care vorbește de „breșe de securitate” în UE, a spus că Rusia nu joacă niciun rol în această procedură.

„Rusia nu joacă niciun rol în această procedură. Olanda a zis mereu cine vrea să adere, poate să adere şi trebuie să avem transparenţă. Avem bineînţeles MCV care este foarte important, dar şi Schengen - sistemul de informaţii, ce faci cu cei care intră în UE, persoanele care trebuie să iasă. Toate aspectele trebuie avute în vedere. De aceea este adevărat că acum cu Ucraina, MCV trebuie să avem o evaluare mai largă pentru a putea lua o decizie care este transparentă şi bazată pe fapte. Alte argumente nu pot juca un rol în această procedură”, a spus Rutte.

„Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă şi corectă. De aceea am menţionat MCV.  Trebuie să avem suficienţi paşi pozitivi şi trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcut foarte mulţi paşi. C

eea ce trebuie stabilit acum, în cadrul MCV, despre corupţie, despre crima organizată, de asta este MCV, se lucrează la asta pentru a evalua şi după aceea trebuie să şi apreciem. Al doilea lucru, din punctul meu de vedere în legătură cu Schengen: sistemul de informaţii Schengen.

Comisia Europeană a început procedurile cu privire la asta, eu cred că misiunea de evaluare ar putea fi mai profundă, dar şi acolo aşteptăm rezultatele şi nu ştiu cînd vor veni rezultatele, trebuie să întrebăm şi după aceea putem da un răspuns. Deci nu pot să dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar”, a mai precizat prim-ministrul olandez. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri