Dan Adamescu, trimis în judecată pentru prejudicierea Astra cu 800 milioane lei

Data publicării:
dan adamescu retinere dna mediafax-2

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Dan Grigore Adamescu în dosarul privind prejudicierea SC Asigurare Reasigurare Astra SA. În același dosar au fost trimiși în fața instanței foști șefi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, inclusiv Angela Toncescu. În prezent, Dan Grigore Adamescu ispășește o condamnare la închisoare de patru ani și patru luni, pronunțată în mai 2016, în dosarul de corupție privind soluțiile favorabile în dosare de insolvență.

dan adamescu retinere dna mediafax-4

Anchetatorii au constatat că, în perioada 2011-2013, în calitatea sa de președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA, Dan Grigore Adamescu a administrat în mod defectuos societatea „în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate”. „Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționare a pieței interne a asigurărilor”, susțin procurorii.

Aceștia atrag atenția că Adamescu a fost favorizat de persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară). Din aceste considerente, fostul președinte al CSA, Angela Toncescu, și alte opt persoane din cadrul CSA au fost trimise în judecată în dosar.

Fragmente din comunicatul DNA:

„În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziții din Codul fiscal și a legislației aplicabile pieței asigurărilor și reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.

Concret, acțiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:
- a dispus acordarea de împrumuturi societăților afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit și fără să ia măsuri prudențiale, astfel încât să fie protejate resursele financiare ale societății de asigurare Astra;
- a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea Astra SA, în calitate de cesionar, s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condițiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro și 10.000 USD, la care se adauga o dobândă anuală de 6%. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.

Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC Epsilon Estate Provider SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziționarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății Astra SA. Această sumă provenea chiar din lichiditățile societății de asigurare Astra SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă proveniența banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăți controlate de acesta (Medien Holding).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, conducerea Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor a aprobat intenția societății Epsilon Estate Provider SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC Epsilon Estate Provider SRL nu îndeplinea condițiile financiare pentru a deveni acționar semnificativ la o societate de asigurări.”

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București.

Dan Adamescu a fost condamnat, definitiv, în mai 2016, la patru ani și patru luni închisoare cu executare, în dosarul privind soluțiile favorabile în dosare de insolvență. În același dosar au fost condamnați și mai mulți judecători. Cea mai mare pedeapsă a primit-o judecătorul Mircea Moldovan (12 ani și 2 luni de închisoare).

Dan Grigore Adamescu a solicitat eliberarea condiționată, dar instanța i-a respins cererea pe 24 noiembrie, decizia nefiind definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...