Dan Dungaciu: Generația politică de acum riscă să fie, cu rare excepții, generația care a ratat Centenarul

Data publicării:
dan dungaciu
Profesorul Dan Dungaciu este directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române și este un foarte bun cunoscător al situației politice de la Chișinău Foto: captură TV

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu" al Academiei Române, prof. Dan Dungaciu, consideră că generaţia politică actuală riscă să fie cea care a ratat Centenarul şi atenţionează că marcarea, în 2020, a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon ar putea găsi România nepregătită, transmite Agerpres.



„Despre Centenar - şi ne putem uita la ceas cât mai durează din el - s-a vorbit foarte puţin. Că ne place, că nu ne place, că place unora sau nu place, cred că generaţia politică a acestei perioade, cu rarisime excepţii, (...) riscă să fie generaţia care a ratat Centenarul. E un blam, e o chestiune grea. Sigur că, pe termen scurt, pot fi identificate vinovăţii, sau nevinovăţii, sigur că există unii mai vinovaţi decât alţii. Dar mă tem că, pe termen mediu şi lung, istoria nu se va uita la lucrurile acestea. Istoria va consemna că România, la 100 de ani de la întregirea ei, s-a ocupat cu totul şi cu totul de altceva", a afirmat Dungaciu, la conferinţa de presă dedicată lansării Conferinţei internaţionale "România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920. Desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României".

„Eu cred că, dacă România are un dram de conştiinţă de stat, nu mai vorbesc de conştiinţă naţională, să nu sune prea pompos, ar trebui să se gândească de pe-acum la ce se poate întâmpla în 2020 şi după 2020. Şi nu o spun deloc să fac un exerciţiu retoric. Faptul că noi acum doi - patru ani de zile nu ne-am gândit ce s-ar putea întâmpla cu această spirală a violenţei care a crescut nesăbuit şi a canibalizat Centenarul, faptul că nu ne-am gândit atunci din timp probabil că ne face şi mai vinovaţi atunci când suportăm ce se întâmplă în 2018", a spus Dungaciu.

El a făcut referire şi la Centenarul Trianonului, afirmând că „un actor extrem de impetuos sigur că nu se va putea abţine să-şi descarce impetuozitatea'' şi cu această ocazie.

„Va fi un eveniment extrem de greu, la care clasa politică va trebui să se gândească cu mai multă responsabilitate decât s-a gândit şi se gândeşte la Centenar. Pentru că implicaţiile vor fi mult mai dure. Într-o Europă care nu ştim cum va arăta la 2020, România, înconjurată de actori politici, cum să spun, unii dintre ei la limita responsabilităţii, s-ar putea să aibă nişte probleme de comunicare publică la nivel internaţional. În momentul în care anvergura României nu este ce s-ar fi cuvenit să fie, dacă ne uităm la dimensiunile ei, în momentul acela s-ar putea să pierzi bătălii mari. Vor spune unii bătălii de imagine. (...) În politică, bătălia de imagine este o bătălie reală cu consecinţe foarte concrete. Din punctul ăsta de vedere, mă tem că, dacă nu începem să gândim măcar în ultimul ceas ceea ce se poate întâmpla sau perspectivele acelui 2020, s-ar putea să ne trezim iarăşi prea puţin pregătiţi, ca să nu spun nepregătiţi de aici înainte", a avertizat Dan Dungaciu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri