Dan Nica, după ce a fost propus comisar european: Nu am probleme penale, faptele din dosar s-au prescris

Data publicării:
dan-nica-agerpres-19.8.2015
Foto: Agerpres

Dan Nica a fost propus de PSD pentru funcția de comisar european pentru Transporturi, alături de Gabriela Ciot. Dăncilă a explicat că a făcut aceste două nominalizări în cazul în care la Bruxelles se dorește neapărat o femeie, pentru a putea fi respectată egalitatea de gen. 

Europarlamentarul spune că nu are probleme penale, pentru că dosarul său a fost închis. S-a întâmplat însă acest lucru pentru că judecătorii au constatat că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. Singura piedică pe care o vede Nica în drumul său către postul de comisar este alta - că nu este femeie. Lucru pe care îl recunoaște: „E, asta e o problemă”, a declarat acesta jurnaliștilor.

Europarlamentarul a explicat cum a scăpat de dosar: „Un an mai târziu DNA a decis să închidă dosarul, fără să poată să facă nimic. Asta pot să vă spun. Astea sunt explicațiile care sunt extrem de simple. Probabil faptele erau prescrise cu câțiva ani mai înainte”.

Despre cerința președintei Comisiei Europene, potrivit căreia „își dorește oameni fără probleme penale”, Dan Nica a declarat că „m-am uitat la acest lucru și spun că nu am nicio problemă penală”.

„Dacă v-ați uitat, și candidatul belgian a fost acceptat, după ce procuratura din Belgia a decis vineri să închidă dosarul său”.

Referitor la faptul că Ursula von der Leyen își dorește o femeie din partea României, Dan Nica a spus că „e, asta este o problemă!”.

Întrebat dacă Gabriela Ciot ar avea prima șansă, Dan Nica nu a vrut să spună nimic: „Intrăm pe o zonă în care nu mai am voie să comentez”.

Nica spune că are avea experiența necesară pentru a ocupa funcția de comisar, pentru că în calitate de coordonator al unei comisii din Parlamentul European a coordonat mai multe dosare cu „cei de la Transporturi”.

„Eu sunt coordonator în comisia care înseamnă economia UE. Foarte multe dosare le-am avut cu cei de la Transporturi și le-am făcut împreună - emisii de CO2 , fond european de coeziune... Eu ca și coordonator le-am coordonat”, a ținut să precizeze europarlamentarul PSD.

Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, Adriana Silvia Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie - decembrie 2004, şi Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, au fost suspectaţi de abuz în serviciu. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, „Nica Dan, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 şi nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft”.

Pe lângă suspiciunile nerezolvate de corupție, Dan Nica e cunoscut și pentru discursul antieuropean. Întrebat de un coleg polonez, toamna trecută, de ce puterea de la București se luptă cu luptătorii anticorupție, Dan Nica a răspuns cu un veritabil fake news: „98% din cei trimişi în judecată pentru corupţie au fost achitaţi în România”, declara Dan Nica anul trecut în Parlamentul European, deşi procentul real e de doar 10%.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri