Dăncilă, înainte de discuția cu Timmermans: Nu trebuie acceptat fiecare punct de vedere

Data actualizării: Data publicării:
dancila timmermans gov ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că va avea o discuție luni cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre ordonanțele pe care guvernul le-ar putea adopta în domeniul Justiției.

Întrebată dacă va ține cont de recomandările Comisiei Europene, Dăncilă a declarat că își dorește „o cooperare foarte bună cu Comisia și cu instituțiile europene”, însă a vorbit din nou despre „dezinformările” la care ar fi supuse instituțiile de la Bruxelles privind situația din România.

„Asta nu înseamnă că fiecare punct de vedere trebuie neapărat acceptat. Pot fi argumente pro și contra. Pot fi dezinformări care vedem că ajung la Bruxelles foarte des și trebuie să vorbim despre lucrurile concrete și reale. De aceea nu vreau să abordez acest subiect înainte de discuția cu Timmermans”, a adăugat premierul.

Prim-vicepreşedinte Comisiei Europene Frans Timmermans se va afla luni la Bucureşti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al SNSPA. De asemenea, el se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă.

"Luni, 11 martie 2019, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, începând cu ora 16:00", a anunţat SNSPA.

Luni seară, la ora 18:00, este programată întâlnirea oficialului european cu premierul Viorica Dăncilă.

Timmermans şi Dănciă s-a întâlnit şi săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene transmiţând că prim-vicepreşedintele CE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din Justiţie. Premierul Viorica Dăncilă a spus că a avut un "dialog constructiv" cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. "Ne-a arătat aprecierea pentru modul remarcabil în care ne-am exercitat mandatul de preşedinţie rotativă", afirmă Dăncilă.

Prezenţa lui Frans Timmermans la Bucureşti are loc în contextul în care Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a deschis pe numele său şi al altor oficialai ai CE un dosar penal ca urmare a plângerii depuse de publicaţia online "Lumea justiţiei" care l-a acuzat de falsificarea raportului MCV. Plângerea îi vizează şi pe comisarul european pe Justiţie Vera Jourova, procurorul general al României, Augstin Lazăr, şi pe şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea. Comisia Europeană a precizat, însă, că autorităţile naţionale nu au jurisdicţie în astfel de cazuri.

Recent, Timmermans s-a întâlnit şi cu liderul PSD Liviu Dragnea. Ulterior, el a declarat pentru Politico.eu că i-a transmis „foarte clar” liderului PSD Liviu Dragnea că dacă doreşte să facă parte din familia socialiştilor europeni, trebuie să respecte statul de drept. "Nu ştiu dacă Dragnea chiar crede ceea ce spune”, a declarat el, adăugând că deşi liderul PSD a afirmat pentru presa din România că toate problemele au fost rezolvate, „din păcate, nu este deloc aşa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri