Video Date uluitoare în dosarul fabricii de permise din Suceava. Examinatorii primeau peste jumătate de milion de euro în fiecare an

Data publicării:
bancnote insemnate cu mita
Dosar de coruptie, bani primiti mită. Imagine ilustrativă. FOTO: Digi24

Apar informații uluitoare în dosarul fabricii de permise ilegale din Suceava, un caz în care sunt judecați zeci de polițiști și instructori auto din nordul Moldovei. Examinatorii ar fi strâns chiar și jumătate de milion de euro în fiecare an din banii primiți pentru a închide ochii la nepriceperea candidaților. Suma nu era fixă, scriu procurorii în dosarele trimise în instanță, ci depindea de vârsta, etnia ori sexul candidatului.

Anchetatorii au descoperit că sumele oferite drept mită pentru promovarea examenului practic variau între 100 și 600 de euro și erau stabilite după criterii clare: sex, etnie, vârstă și gradul de pregătire.

De exemplu, femeile și persoanele mai în vârstă plăteau din start sume mai mari. Mai mult plăteau și persoanele care erau la a treia sau la a patra examinare.

În acest fel, examinatorii strângeau într-o singură zi aproximativ 4.000 de euro. Anual, strângeau adevărate comori, de peste 500.000 de euro.

Sume exacte cereau în momentul în care se susținea proba teoretică. Aici foloseau tehnica audio la distanță și le suflau candidaților răspunsurile corecte. Pentru fiecare suflare a răspunsului corect, aceștia cereau mită în valoare de 100 de euro.

Obținerea permisului auto fără a avea cunoștințele necesare se reflectă și în numărul accidentelor produse pe șoselele din Suceava.

Anchetatorii au privit cu precădere la perioada 2015-2020, perioadă în care a funcționat grupul infracțional, și au constatat faptul că în județ au fost cele mai multe accidente mortale din toată țara.

34 de inculpați au fost trimiși în judecată, în acest dosar. Este vorba despre mai multe cadre ale MAI, dar și despre directori ai școlilor auto din Suceava.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri