De ce au fost aduse dronele americane în România. Navele militare rusești din Marea Neagră, principalul motiv

Data actualizării: Data publicării:
dronă americană Reaper
Foto: Getty Images

Dronele americane MQ-9 Reaper, modelul care a lansat rachetele care l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, au fost aduse la Câmpia Turzii oficial pentru un exercițiu militar româno-american, intitulat „Dacian Reaper 20”. În cadrul exercițiului, dronele americane vor simula misiuni de „sprijin aerian la sol”, împreună cu militarii români. Însă, pot fi folosite și pentru supraveghere aeriană în zona Mării Negre, unde Rusia și-a intensificat prezența militară.

„Sunt misiuni de supraveghere aeriană și sprijin la sol și zbor în comun cu aeronavele bazei”, au confirmat oficiali ai bazei 71 aeriene de la Câmpia Turzii.

Exercițiul este organizat în România de comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA dislocate în Europa și de Forțele Aeriene Române (FAR), se arată într-un comunicat al FAR.

„Acest exercițiu este parte din strategia NATO de descurajare a Rusiei la Marea Neagră”, a declarat, pentru Digi24.ro, analistul militar Claudiu Degeratu. „Această strategie de descurajare are trei componente: comunicarea voinței politice, tehnica militară pe care o ai la dispoziție și exercițiile militare de acest fel”, a spus Degeratu.

„Statele Unite ale Americii colaborează îndeaproape cu România pentru a consolida capacitățile de apărare colectivă și de securitate regională”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene Române.

„Prin securitate regională se înțelege și zona Mării Negre”, au declarat surse MApN. Senzorii de pe aceste aeronave fără pilot permit identificarea țintelor terestre, dar și navale.

De asemenea, unul din scopurile exercițiului, care se desfășoară în perioada ianuarie-martie 2020, îl constituie testarea dronelor în condiții „de climă rece”, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene SUA din Europa.

„Exercițiul, planificat în cursul anului 2019, este o oportunitate de dezvoltare, testare și evaluare a capacității de luptă, activitățile de instruire în comun cu partenerul american reprezentând un element cheie în creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două părți”, se arată în comunicatul Forțelor Aeriene Române.

MQ 9 Reaper este drona despre care se spune că l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani. Mașina în care se afla Soleimani a fost lovită de o rachetă, într-un raid al SUA, la începutul lunii ianuarie 2020.

Aeronavele fără pilot au fost dislocate din Polonia iar comanda lor este situată în Germania.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite operează 195 de aeronave MQ-9 din septembrie 2016 și intenționează să le mențină în funcțiune până în 2030.

Dronele sunt dislocate din Polonia și operate de militari americani staționați, în prezent, în Germania.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri