De la 20 de grade la lapoviță și ninsoare. Cum se explică schimbările dramatice ale vremii de pe o zi pe alta

Data actualizării: Data publicării:
doua femeie circula pe strada pe timp de lapovita si ninsoare.
Informare meteo de lapoviță și ninsoare. Foto: Guliver/ Getty Images

Tot mai mulţi specialişti văd încalzirea globală ca pe un pericol iminent. Însă climatologii sunt de părere că ne putem adapta schimbărilor meteorologice. Dar asta depinde de modul în care acţionăm, spun ei.

Roxana Bojariu, climatolog: Trăim deja schimbarea climei și observăm cum valurile de căldură, vara, cresc ca frecvență și intensitate. Precipitațiile sunt mai intense, și asta în cazul României, dar tot globul prezintă astfel de fenomene. Încălzirea globală nu înseamnă doar o creștere graduală a temperaturilor, înseamnă modificarea tiparelor vremii. Ne putem adapta și ne putem dezvolta, chiar cu o calitate a vieții bună, chiar în condițiile schimbării climei. Depinde foarte mult de cum acționăm.

Efectele schimbărilor climatice se văd în aceste zile şi în ţara noastră. Meteorologii anunţă vreme schimbătoare pentru perioada următoare. Dacă wekendul va fi însorit şi călduros, de marţi vremea va întoarce, radical, foaia şi vor reveni ploaia şi lapoviţa, spun meteorologii.

Gabriela Băncilă, meteorolog ANM: Temperaturi ridicate și mâine, dar mai ales, la începutul săptămânii viitoare. De marți, temperaturile scad, temperat negative noaptea, cu probabilitatea de a se transforma ploile în lapoviță și ninsoare, nu numai în zonele de munte. Circulația aerului se menține în continuare foarte rapidă la nivelul continentului european și intervalul săptămânii viitoare va fi caracterizat de aceleași alternanțe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri