Video De la ce procent de populație vaccinată am putea vedea efectele imunității de masă. Răspunsul lui Raed Arafat

Data actualizării: Data publicării:
asistenta cu vaccin anticovid in mana
România a depășit, joi, 11 martie 2021, pragul de 2 milioane de doze de vaccin anti-COVID administrate Foto: Guliver/GettyImages

Raed Arafat spune că efectele vaccinării populației asupra numărului de infectări și de internări la ATI ar putea să își facă simțită prezența chiar și de la un procent de 30% de persoane vaccinate din populație. Concluzia vine și pe baza experienței țărilor care au vaccinat deja un procent semnificativ din populație, iar numărul de infectări a scăzut proporțional. 

Raed Arafat: Este un lucru foarte bun faptul că românii vor să se vaccineze, asta ne va duce cât mai aproape de normalitate. Lăsând la o parte discuția pe lotul de AstraZeneca, știm cu toții că vaccinarea este soluția ca să creștem imunitatea, să nu mai existe transmiterea care a existat și care există la acest moment, pentru că nu am ajuns încă la o cifră sau un procent important de persoane vaccinate ca să putem să spunem că are impact asupra răspândirii sau un impact serios.

Dar este clar că vaccinarea este calea care ne va duce către a limita răspândirea și a reveni cât mai aproape de normal.

Cosmin Prelipceanu: Noi tot vorbim de pragul de 70% din populație care ar trebui să fie imunizat, dar experiența israeliană și, mai nou, experiența americană ne arată că apar efecte ale vaccinării chiar și mai repede de cei 70%. Ce ați observat?

Raed Arafat: Este corect, așa au spus și colegii noștri din Israel, personalul medical, după cercetările lor. Începe să existe un impact de la un anumit procent. Clar că impactul scontat trebuie să fie la un procent mai mare, de 60% sau 70%, dar probabil când ai deja 30% din populație vaccinată și crești către 40-50 la sută e clar că numărul vaccinați va avea un impact asupra răspândirii și o să o scadă. E fără dubiu.

Cosmin Prelipceanu: Și unii și ceilalți (n. red.: Israel și SUA) au observat că a scăzut numărul internărilor cu persoane în vârstă, a scăzut numărul cazurilor grave de la Terapie Intensivă și de la un anumit moment, după 50% în sus, a început să scadă simțitor numărul de internări.

Raed Arafat: Acestea sunt lucrurile logice pe care noi le așteptăm dacă continuăm vaccinarea și dacă populația continuă să se înscrie să se vaccineze. Campania noastră de până acum a mers foarte bine și poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea și să limităm impactul grav pe care îl are virusul asupra sistemului sanitar.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri