De teama virusului, la spitalul din Târgu Jiu se fac operaţii doar dacă viaţa pacientului este în pericol

Data actualizării: Data publicării:
mana copil fetita spital perfuzie shutterstock_788843656
Foto: Shutterstock

Sunt oraşe unde medicii de familie nu mai au vaccin antigripal. Iar epidemia aduce necazuri şi pentru cei care suferă de alte boli. De teama virusului, la spitalul din Târgu Jiu se fac operaţii doar dacă viaţa pacientului este în pericol. Toate celelalte cazuri sunt trecute pe lista de aşteptare.

Doi oameni au murit la spitalul judeţean Gorj din cauza gripei, iar virusul a fost confirmat la patru pacienţi. În aceste condiţii, medicii mai fac operaţii doar în cazuri de viaţă şi de moarte, iar accesul vizitatorilor este interzis.

Copleşiţi de numărul celor care vin la camera de gardă pentru că sunt răciţi, medicii au cerut directorului să cumpere 3.000 de teste rapide.

Ramona Oprea - medic, UPU Târgu Jiu: „Pacienţii sar peste anumite etape fireşti de a se prezenta la medicul de familie sau prin ambulator. Majoritatea se prezintă în Serviciul de Urgenţă”.

În plină epidemie, medicii de familie din Gorj mai au doar 200 de vaccinuri antigripale.

La Timişoara, lucrurile stau şi mai rău. Serul nu se mai găseşte deloc de aproape trei săptămâni, dar sunt medici care au terminat stocul de anul trecut.

Ioana Budiu - medic de familie: „Nu mai am doze de vaccin antigripal de la sfârșitul lui decembrie, de fapt chiar sfârșitul lui noiembrie.”

Direcția de Sănătate Publică Timiș dă însă vina pe medici pentru lipsa vaccinului din cabinete.

Dana Șpac - purtătorul de cuvânt al DSP Timiș: „Nu sunt deocamdată de la medicii de familie solicitări suplimentare.”

Speriaţi de valul de îmbolnăviri, mulţi profesorii introduc cursuri noi, de igienă, şi le explică elevilor că apa şi săpunul pot să fie bariere în calea bolilor.

Măsuri drastice de igienizare se iau şi în mijloacele de transport în comun din multe oraşe. La Braşov, angajaţii şi-au pus astăzi măşti de protecţie, s-au înarmat cu lavete şi au intrat în acţiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri