Decizia privind înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO va fi examinată marți

Data publicării:
170901_PROTEST_ROSIA_MONTANA_04_INQUAM_Photos_Alexandru_Busca
Foto: InquamPhotos/Alexandru Busca

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina marţi candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie, alături de candidaturile Uruguayului, Braziliei şi Peru. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO.

Luni, după ora locală 22:30 (14:30 GMT), preşedintele Comitetului a decis să amâne pentru marţi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE, potrivit Agerpres.

Luni au fost aprobate candidaturi din Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Georgia, Turcia, Ţările de Jos.

Propunerile din Brazilia, Uruguay şi Peru, care vor trebui să aştepte până marţi, sunt în aşteptare din 2020, când UNESCO a fost nevoită să anuleze evenimentul său anual din cauza condiţiilor de sănătate la nivel mondial, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Acest lucru a însemnat că cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial a devenit o versiune extinsă, în care sunt evaluate nu doar propunerile din anul în curs, ci şi cele care nu au putut fi evaluate anul trecut.

Sesiunile au loc până la 31 iulie în oraşul Fuzhou din sud-estul Chinei, dar, având în vedere că pandemia este încă activă, ele se desfăşoară în mare parte virtual.

Citiți și: Un editorial ciudat publicat de oficiosul guvernului Viktor Orban se întreabă „de când aparține Roșia Montană României?”

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri