Devis Grebu se alătură echipei Digi24.ro

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație publicată în The Atlantic Monthly

Devis Grebu este un important artist plastic internațional, care va ilustra săptămânal subiectele momentului pentru Digi24.

Sunt convins că încă este necesar să mai public în (ce a mai rămas din) presa românească, cum ar fi Digi24 (printre altele, foarte puține). Simt, văd, constat, concluzionez, chiar de la distanță geografică (poate tocmai datorită acestei distante) că România e în pragul unei situații hotărâtoare, chiar istorică, referitoare la drumul către NORMALITATE: să-l continue sau să-l întrerupă, întorcându-i spatele.

Nu mă refer doar la problemele specifice țării, ci la tot ce se întâmplă acum în lumea înconjurătoare. Toate trebuie ÎNȚELESE și trebuie reacționat la ele. Prin ilustrațiile mele săptămânale, voi încerca din răsputeri să contribui la înțelegerea acestor probleme. (Devis Grebu)

Ilustrație publicată în The Atlantic Monthly

A plecat din România în anii '60, după ce comuniștii l-au dat afară din Uniunea Artiștilor Plastici și nu i-au mai permis să expună, din motive ideologice. A ajuns în Franța, unde a devenit celebru. Picturile lui au fost expuse în țări din Europa, SUA, Japonia, China, Israel, Iran (înainte de 1979). În România, a fost expus abia după 1995.

Pe lângă picturi, Devis Grebu a ilustrat peste 40 de cărți și sute de materiale media, a creat decoruri pentru piese de teatru și a predat arta plastică în SUA (Columbia University, Parson’s School of Design și altele), Israel (mai multe universități) și România (la Universitatea de Arhitectură și Urbanism, după 2003).

Ca ilustrator de presă a publicat în ziare precum The New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung și multe altele. În România, a colaborat cu ziarul Cotidianul, până în anul 2009 și a fost director artistic și unic ilustrator al revistei Idei în Dialog.

A primit numeroase premii și a fost al doilea artist, după Constantin Brâncuși, a cărui monografie a fost publicată de editura de cărți de artă Rizzoli.

Sunt un om care n-a făcut concesii principiale legate de demnitatea mea și a celor apropiați mie: familie, prieteni/e, etnie, religie, educație, cultură, gusturi, conștiință, limbă, cutume....

Ca român (deși am fugit din anii '60 de urgia regimului criminal-bolșevic și am devenit totodată cetătean francez) mă simt implicat, dator, să fac tot ce-mi stă în putință pentru a clarifica și a-i ajuta — în măsura posibilităților mele — pe toți concetățenii mei să înțeleagă că unica soluție salvatoare față de amenințările de toate felurile este de a continua acest drum — către NORMALITATE — cu mai mare grabă, hotărâre, dârzenie, credință, încredere, sinceritate. (Devis Grebu)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri