Exclusiv Dezvăluirile cutremurătoare ale unui supraviețuitor: victime lăsate să agonizeze pe caldarâm, la Colectiv, fără a fi resuscitate

Data actualizării: Data publicării:
adrian albu

Adrian Albu, supraviețuitor al incendiului de la Colectiv, a rememorat la Digi24 ce s-a întâmplat în noaptea tragediei și a făcut și o dezvăluire în premieră, la Digi24: în dosarul care este acum la tribunal este și lista celor care au fost declarați decedați în acea seară. Una dintre victime prezintă „activitate cardiacă” pe EKG-ul pe care îl avea pe piept. Era o fată. La IML, când s-a făcut raportul, s-a spus: „Nu prezintă urme de resuscitare”. 

Adrian Albu este convins că au fost oameni care au murit, dar care puteau să fie salvați în acea seară.

„Acel EKG este făcut la ora 23:57. Nu este nicio explicație. Fata aia a fost lăsată să agonizeze o oră și jumătate cel puțin. Se poate ca între victimele lăsate pe caldarâm să mai fi fost persoane în viață, care au fost lăsate acolo”, a spus Adrian Albu la Digi24.

„Pompierii au venit acolo și n-au lăsat doctorii să vină să-i ajute. Pentru că n-au știut, nu le-a spus nimeni. Coordonatorul avea treabă să vorbească la telefon. De-aia eu am ajuns cu mașina particulară la spital. De-aia mulți au ajuns așa”, a spus Adrian Albu.

„Știți, toată lumea spune: a fost un șoc, nimeni nu avea cum să știe ce să facă. Oamenii care sunt plătiți și sunt într-o funcție, pentru asta sunt plătiți: ei să fie primii care au sângele rece să spună: tu faci asta, tu faci asta, tu faci asta. Ca să nu se ajungă la oameni care nu sunt resuscitați, care pleacă pe jos la spital, care se dau jos din ambulanță și se urcă într-o mașină privată, cum a fost cazul meu, pentru că ambulanța stă”, a explicat Adrian Albu.

Intervenția de la Colectiv a fost „praf”

„Eu lucrez la o corporație care face exerciții de incendiu - pentru că suntem obligați - de câteva ori pe an și cred că știu ce înseamnă o evacuare în caz de incendiu. Intervenția care a fost făcută după evacuare în cel mai bun caz se poate numi „praf”. Pentru că nu s-a făcut o resuscitare, niciunul dintre răniții din seara aceea, care ulterior au murit, nu a primit o mască de oxigen, să le spună: ia și respiră, pentru că aerul pe care l-ai respirat până acum este infect și e plin de cianuri. Pur și simplu am fost urcați în ambulanțe, am fost duși la spital și asta a fost. Asta nu e intervenție în caz de urgență, deși, teoretic, ei sunt pregătiți, pentru asta fac exerciții”, a comentat Adrian Albu. 

Mărturia supraviețuitorului intervine în condițiile în care săptămâna trecută a apărut o înregistrare în care se vede haosul ce a domnit în primele minute ale intervenției de la incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015. Imaginile nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, deoarece au fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU care a făcut filmarea.

„Filmul care a apărut în ultimele zile (prezentat de „Libertatea”) este confirmarea a ceea ce spunem noi de trei ani și jumătate, de când ne-am revenit din come: faptul că în seara aceea, intervenția nu s-a făcut cum trebuie. Acea filmare pe care au făcut-o cei de la ISU sau DSU e puțin față de ce a fost seara acolo.  Secvențele nici măcar nu sunt în ordine cronologică, ca să știți”, a spus Adrian Albu.

„Suntem pregătiți acum: știm că autoritățile nu sunt în stare de nimic”

Ce s-a schimbat după patru ani de la această tragedie?  „Noi, populația, suntem acum pregătiți: știm că autoritățile nu sunt în stare de nimic. Atunci nu știam, acum știm, asta este diferența”, spune Adrian Albu.  „Nu s-a schimbat nimic. Oamenii sunt aceiași. Doamna primar este aceeași. Domnul Arafat este același”, a adăugat el.

S-au împlinit patru ani, miercuri, 30 octombrie 2019, de la incendiul care a luat 65 de vieţi şi a marcat o ţară întreagă. Locul în care funcţiona clubul Colectiv a fost loc de pelerinaj. Şeful statului, ambasadori, rude ale celor care au pierit şi supravieţuitori ai incendiului au aprins lumânări şi au adus flori pentru cei care nu mai sunt. Comemorarea a fost urmată, seara, de un marş al tăcerii care, în ciuda frigului și a ploii, a pornit de la Piaţa Unirii şi s-a oprit în faţa Colectiv. Pe pancartele cu care au venit, oamenii au cerut demisia lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Adrian Albu a vorbit la Digi24 și despre experiența sa personală de la Colectiv: „Pentru mine, recuperarea n-a fost foarte grea, fizic, pentru că doar am fost ars pe mâini și puțin pe cap. Psihic, a fost foarte greu, pentru că sora mea, Elsa Albu, a murit la trei săptămâni, din cauza infecțiilor, verișoara mea, Mimi Voicu, a murit pe 1 noiembrie, de la arsuri. Îmi amintesc tot, am avut doar două momente în care am leșinat în container, în rest, mi-aduc aminte tot, din momentul din care am ieșit din club până pe la 4:30, când am ajuns la Elias și m-au sedat. Eu sunt un caz fericit, mai am nevoie de câteva operații, dar alții trebuie să facă toată viața”, a explicat supraviețuitorul. 

El spune că a fost printre ultimele persoane care au ieșit din clubul Colectiv. „Eu când am ieșit, cred că prima ambulanță intra pe poartă. Era să dea peste mine”, își amintește Adrian Albu.

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri