Digitalizarea administrației publice, în colaborare cu operatorii privați. România primește fonduri prin PNRR

Data actualizării: Data publicării:
maini pe o tastatura
Foto: GettyImages

2022 este şansa României să facă un pas major către digitalizare prin intermediul fondurilor din PNRR. Specialiștii din sectorul telecomunicațiilor subliniază că acest obiectiv poate fi îndeplinit doar dacă va exista strânsă colaborare între autorități și sectorul privat. În cadrul celei de-a 26-a ediții a Zilei Comunicațiilor au fost prezentate principalele direcţii strategice naţionale de acţiune în domeniul telecom până în 2030.

Digitalizarea administrației publice este unul dintre obiectivele centrale ale Guvernului. Pentru a se realiza, se vor aloca prin PNRR 1,81 miliarde euro. Însă fără o strânsă colaborare între autorități și operatorii privați de telecomunicații, ținta nu poate fi atinsă.

Marius-Viorel Poșa, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Singura variantă va fi un joint venture între ceea ce înseamnă guvern, stat și infrastructra privată. În ceea ce privește UAT-urile nu există o reticență, sunt multe primării care trebuie să treacă de la infrastructura veche la cea nouă, pentru a le putea alinia pe toate.

Valentin Popoviciu, vicepreședinte al Consiliului Administrativ DIGI | RCS&RDS: Ne uităm la România ca la o țară care și-a rezolvat problema conectivității. Din punct de vedere al acoperirii mobile, avem acoperire 4G de la toți operatorii, foarte bună la nivel de țară. E o competiție acerbă între operatori să ajungem în ultimele zone rămase neacoperite. Problema noastră nu mai e conectivitatea, ci sunt serviciile pe care le punem peste conectivitate. În partea de digitalizare a serviciilor cu cetățenii din partea statului, aici trebuie să vedem o dinamică din ce în ce mai accelerată.

Dorin Odiațiu, director Public Affairs, Partnerships&Wholesale ORANGE România: În viitor colaborarea mai strânsă dintre stat și mediul privat, operatori, e esențială pentru a avea succes.

Ștefania Petre, Director Regulatory&Security Telekom Mobile România: Prioritatea la nivel de PNRR a cloud-ului guvernamental este la acest moment la jalonul care presupune explorarea opțiunilor tehnice și în măsura în care ne va fi solicitată participarea pentru oferirea de know-how, expertiză, vom fi acolo.

Potrivit celor mai recente date ANCOM, rețelele de telecomunicații s-au dezvoltat foarte bine.

Cristin Popa, director executiv ANCOM: La finalul anului aveam 6,1 milioane de conexiuni la internet fix, în creștere cu 7%. Dintre acestea, 3,9 milioane erau în mediul urban, o creștere de 4%, și 2,2 milioane în mediul rural.

Însă și numărul atacurilor cibernetice a crescut. În acest sens, autoritățile vor dezvolta programe pentru ca românii să fie protejați în spațiul virtual.

Nelu Munteanu, director tehnic la Directoratul Național de Securitate Cibernetică: Încercăm să educăm publicul. Avem în vedere ca utilizatorul să fie instruit, conștient de ce se întâmplă, cât și partea de instruire a viitorilor specialiști

Operatorii de telecomunicații își doresc să acorde în viitor și servicii de cyber security.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri