Video Exclusiv Directoarea Colegiului I. L. Caragiale din București, singura care a vorbit public despre drogurile din școli, face noi dezvăluiri

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Bodea, directorul Colegiului Național I. L. Caragiale
Directoarea Colegiului I. L. Caragiale, Andreia Bodea, a declarat la Digi24 că măsurile propuse pentru testarea antidrog a elevilor sunt ineficiente și fără finalitate dacă rămân în această formă. FOTO: Captură Digi24

Situația este alarmantă din școli, unde mulți elevi par să nu mai poată ieși din caracatița drogurilor. Situația este cu atât mai greu de gestionat cu cât părinții nu acceptă realitatea. Mare parte nu sunt de acord nici cu testarea antidrog a copiilor pe motiv ca acest lucru i-ar marginaliza. În plus, școlile nu beneficiază de paza necesară. La Colegiul Național I. L. Caragiale din București, una dintre școlile de top în care procurorii aveau informații că se consumă substanțe interzise, sunt doar doi agenți de pază la 1.000 de elevi. "Agenții de pază sunt în colaps. Este o școală prost păzită", a declarat la Digi24 Andreea Bodea, directorul Colegiului Național I. L. Caragiale, singura care a vorbit public despre această problemă.

"Părinții - cei care și-au exprimat o opinie, și sunt destul de mulți – au avut reacții pozitive la atitudinea pe care școala a avut-o referitor la această problemă. Înseamnă că efortul nu e van. Eu nu sper să se întâmple ceva peste noapte, dar sper ca părinții în general să conștientizeze că există această problemă și că, oricât de minunați sunt copiii lor, oricând pot cădea în această capcană.

Tentațiile sunt la tot pasul. Nu le căutați, dragi părinți, doar între pereții școlilor, ci și pe la festivaluri, parcuri, unde se întâlnesc tinerii", a declarat Andreea Bodea.

Ea a spus că în școală sunt doar doi agenți care asigura protecția a peste 1000 de copii. "Ei stau de la 8 dimineață până la 3, la cele două căi de acces. Pe lângă un major mai ies 10 minori. Este o școală prost păzită. Punct.  

În fiecare an cer suplimentarea numărului de agenți de pază în această școală. Acum 7 – 8 ani aveam 8 agenți de pază, pe etaje, în curte, la intrări, ieșiri, în spatele sălii de sport. Ni s-a explicat la o ședință în timpul pandemiei că acest sistem de pază e anacronic, că suntem în secolul XXI, că vom avea sistem de intrare cu cartelă. Nu îl avem. Cei doi agenți de pază sunt în pragul colapsului, nu pot face față fluxului de elevi.", a mai spus directoarea colegiului din București.

Bodea a precizat că "un profesor, diriginte, director nu poate decât să semnaleze o modificare a comportamentului elevilor în timp, fără să știe cauzele, situația pe care o aducem la cunoștința părinților, cu invitația de a lua în calcul că poate acest copil cuminte acasă sau nu a alunecat pe această pantă."

Conform regulamentului din școlile de stat, "un profesor nu are dreptul să percheziționeze și nici măcar să roage un elev să își răstoarne ghiozdanul", a amenționat Andreea Bodea.

Nici agentul de pază nu poate cere asta. "Nu putem nici să ne apropiem de el (de elev - n.r.). Dacă el vrea să fugă, agentul de pază nici nu are voie să se apropie, cel mult să îi spună să nu plece, exclus să îl atingă.

În Caragiale avem programe de prevenție. Cu prevenția trebuie să începi, dacă e o speranța e la prevenție și la părinți.", a adăugat directoarea unității de învățământ.

Citește și: Prima reacție a unui director, după ancheta privind drogurile din licee: „Am anunțat părinții. Unii au negat, apoi m-au amenințat”

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri