Discuții între miniștrii de externe român și israelian după atacul asupra petrolierului Mercer Street

Data publicării:
Petrolierul Mercer Street.
Miniștrii de externe român și israelian au discutat despre incidentul violent produs în zona strâmtorii Hurmuz, la bordul navei „Mercer Street”. Foto: Profimedia

Miniștrii de externe român și israelian au discutat, sâmbătă, despre incidentul violent produs în zona strâmtorii Hurmuz, la bordul navei „Mercer Street”, în urma căruia un navigator român și unul britanic au fost uciși, informează Mediafax.

Bogdan Aurescu a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene.

Au fost abordate aspecte privind incidentul violent produs în data de 29 iulie, în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava „Mercer Street", în urma căruia a rezultat decesul unui navigator român și al unuia britanic.

Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană și a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune și pentru informațiile transmise, exprimând, totodată, încrederea că ancheta aflată în desfășurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor și naturii acestui tragic incident.

Citiți:
Oficial israelian: Petrolierul aflat în largul Omanului pe care au murit un român și un britanic ar fi fost atacat de o dronă iraniană

Referitor la incidentul din 29 iulie, MAE precizează că se află în contact atât cu compania care administrează nava „Mercer Street”, cât și cu autoritățile locale din Oman și Emiratele Arabe Unite, fiind pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

De asemenea, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, celula de criza activată în cursul zilei de ieri la nivelul MAE a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanțelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea, în urma investigațiilor în curs, a naturii exacte a incidentului, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaționali, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, pe acest subiect.

Un petrolier utilizat de compania unui om de afaceri israelian a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran, informează agenţia Associated Press. Atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Atacul a vizat petrolierul Mercer Street, au declarat oficiali britanici citaţi de agenţia Associated Press. Nava este utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul este sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone.

Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în timpul atacului care a vizat petrolierul Mercer Street, a anunţat compania care utiliza nava, Zodiac Maritime.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri