DOCUMENT. Previziunile CIA despre revoluția din România și rolul lui Ion Iliescu

Data publicării:
ion iliescu digi

Fostul președinte Ion Iliescu era considerat de către CIA unul dintre cei care ar putea juca un rol important în răsturnarea lui Nicolae Ceaușescu. Aceasta încă din 1982, de când datează documentul declasificat recent. Analiza CIA mai vorbește și despre cozile la alimente și despre „frământările fără precedent” cauzate de condițiile de trai tot mai grele.

ion iliescu digi

Documentul, numit Frământări în România: Cauze și implicații, arăta că regimul Ceaușescu era subminat de problemele economice și, în consecință, de frământările sociale în creștere. Experții Agenției Centrale de Informații a SUA erau de părere că incapacitatea lui Ceaușescu de a rezolva aceste probleme– și mai ales faptul că refuza să-și schimbe abordarea - îi va eroda puterea.

Totuși, menționează documentul, tensiunile sociale apărute la începutul anilor 80 în câteva centre industriale importante, mai ales pe fondul lipsei alimentelor, erau sporadice. Exista însă posibilitatea ca unii dintre muncitori să se radicalizeze, dacă tulburările ar fi continuat suficient de mult timp.

Mai mult, raportul vorbește chiar despre posibilitatea ca unii dintre apropiații lui Ceaușescu să se ridice împotriva acestuia și identifică mai multe persoane care l-ar fi putut înlocui pe dictator.

Documentul îi plasează pe posibilii succesori în trei categorii. Primii sunt cei din „garda” lui Ceaușescu - Emil Bobu, pe atunci vicepremier; Elena Ceaușescu; Iosif Banc, reprezentant al Biroului Politic al Comitetului Central al PCR; Ion Coman, Secretar al CC al PCR și fost ministru al Apărării.

A doua categorie, numită „Power Brokers” (negociatori de putere), îi includea pe Ilie Verdeț, pe atunci premier, CConstantin Dăscălescu, Ștefan Andrei, pe atunci ministru de Externe, Cornel Burtică, ministru pentru Comerțul exterior.

Urmează „Rivals în Eclipse”, rivalii intrați într-un con de umbră. Printre aceștia, Virgil Trofin, considerat la acea vreme cel mai mare rival al lui Ceaușescu, Paul Niculescu, fost vicepremier, și Ion Iliescu, pe atunci președinte al Consiliului Național al Apelor.

CIA îl descria în 1982 ca pe un om „inteligent, dinamic și neobișnuit de sincer, considerat de mulți drept cea mai impresionantă persoană din conducerea României”.

Popularitatea sa uriașă în rândul tineretului din România și criticile spuse deschis la adresa regimului autocratic al lui Ceaușescu au dus la declinul său politic, dar tinerețea sa, calitățile sale și popularitatea de care se bucura în rândul multor membri ai aparatului de stat aratau că ar fi o figură importantă în epoca post-Ceaușescu”, se mai arată în document.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
Digi FM
Cine este Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță și cu ce se ocupă. Cei doi au fost împreună mai bine...
Pro FM
Mama lui Sean „Diddy” Combs, primele declarații despre acuzațiile care i se aduc fiului ei: „Pare un linșaj...
Film Now
Eva Longoria, criză de râs pentru că fiul ei nu se mai lăsa dus de pe covorul roșu. La costum, cu freza...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
Se dau bani în plus la pensie pentru perioade asimilate și necontributive. Casa de Pensii anunță
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Nicole Kidman, apariția care i-a îngrijorat pe fani. Actrița, mai slabă ca niciodată, la câteva săptămâni de...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”