Documente desecretizate despre Cernobîl: Ucraina susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala nucleară era periculoasă

Data publicării:
zeci de măști de gaze și o păpușă cu mască la cernobîl
35 de ani de la explozia de la Cernobîl. FOTO: Profimedia Images

La 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, autoritățile ucrainene au desecretizat documente referitoare la o serie de incidente produse înaintea dezastrului din anul 1986 și acuză Uniunea Sovietică (URSS) că știa despre pericolul pe care centrala îl prezenta.

Potrivit documentelor declasificate de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), în anul 1982 avusese loc o scurgere radioactivă la Cernobîl, care însă fusese ascunsă de serviciul secret sovietic Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB), pentru „evitarea panicii şi a zvonurilor provocatoare”, informează agenţia Reuters şi site-ul Swissinfo.ch, citate de Mediafax.

Totodată, în 1983, regimul de la Moscova ar fi primit informaţii conform cărora centrala de la Cernobîl era una dintre cele mai periculoase din Europa iar în 1984 au avut loc incidente la reactoarele 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernobîl, conform postului RBC-Ukraine, citat de RAI News.

Imediat după accidentul nuclear produs la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, „autorităţile de la Moscova au încercat să vehiculeze teorii ale complotului, fără a recunoaşte realitatea”, relevă unul dintre documentele declasificate.

Ucraina a comemorat luni 35 de ani de la accidentul nuclear produs la Cernobîl. Treizeci şi unu de muncitori şi pompieri ai centralei de la Cernobîl au murit imediat după accidentul nuclear, din cauza expunerii la radiaţii iar mii de persoane au murit în următorii ani din cauza unor boli generate de radiaţiile de la Cernobîl.

Numărul total al victimelor accidentului atomic din 1986 este greu de estimat, fiind obiectul a diverse dezbateri medicale.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri