Doi soți din Arad au ajuns la spital cu botulism. Ce provoacă această boală rară și care sunt simptomele

Data publicării:
mana unui pacient aflat pe patul de spital
Foto cu caracter ilustrativ: GettyImages

Doi soți din județul Arad, diagnosticați cu botulism, au așteptat ca tratamentul pentru ei să fie adus din Republica Moldova. În România nu există nicio filolă de ser antibotulinic. Cei doi s-au simțit rău după ce au mâncat șuncă de casă, nepreparată termic.

„Pacienții acum se află în afara oricărui pericol. Soțul a avut simptome mai grave. Soția încă este și ea internată, se simt destul de bine. În maxim 6-7 ore deja a fost indentificat serul și deja știam că va veni spre noi”, a spus Lenuța Timiș, director medical al Spitalului Județean din Arad.

„Probelma este cât timp stau pacienții acasă. Primele simptome au apărut în ziua de marți, dar abia ieri, când a văzut că se agravează, familia a decis să-l aducă la UPU. Dacă îl aduce în fazele finale, există riscul să se piardă pacientul”, a adăugat medicul.

Botulismul este o formă gravă de infecție alimentară, cauzată de o toxină produsă de bacteria numită Clostridium botulinum. Aceasta poate fi prezentă în produse alimentare care nu sunt preparate corect.

Toxina este distrusă prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute.

Botulismul este o boală rară, ce poate deveni fatală și care se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei starea de conștiență și nu cauzează febră.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri