Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră” a fost finalizat. DIICOT, DEA și Interpol au ajuns pe urmele drogurilor până în Brazilia

Data actualizării: Data publicării:
pachet droguri plaja

DIICOT anunță finalizarea dosarului „Cocaina de la Marea Neagră”, în care o rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc a fost desctructurată cu sprijinul DEA și Interpol. În cadrul operațiunii cu nume de cod „Grimm Brothers” a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă până în apele teritoriale românești, cu destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania. Valoarea de piață a drogurilor este de 600 de milioane de euro.

Dosarul a fost deschis după ce la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%, presa scriind atunci despre strania defecțiune a sistemului de supraveghere la graniță. 

Rețeaua a fost destructurată în urma activităților comune ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate-Serviciul Antidrog, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a datelor furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol, Interpol.

Gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români,  spanioli, sârbi și ucrainieni.

Cum a ajuns cocaina din Brazilia până la Marea Neagră

„În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

„SHEIK-UL” conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizaţie criminală specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru) şi în distribuirea acestora către cumpărători en-gros din state predominant europene. La începutul anului 2019, membri ai „Balkan Cartel” l-au contactat prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transporta către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată.

În acelaşi timp, reprezentanţii Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, toți cetățeni spanioli. Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi.

Cum s-a desfășurat activitatea infracțională: Introducerea cocainei în România a survenit în condițiile unor disfuncționalităţi tehnice la sistemul SCOMAR

Practic, activitățile infracționale ale grupului au vizat în principal trei componente:

Componenta de plasare a cocainei în apele teritoriale

A implicat o navă maritimă cu pavilion Insulele Marshall și echipajul acesteia, precum și o altă navă maritimă cu pavilion ucrainean. Din probe a rezultat că prima navă a încărcat în Portul BELEM – Brazilia la data de 09.02.2019 pornind spre Constanța, încărcătura constând inclusiv în cantitatea de 3 tone cocaină, care trebuia să ajungă în Europa, România.

Responsabilă pentru plasarea cocainei a fost o persoană aflată în conexiune strânsă cu inculpatul N.J.N.E. (cunoscut drept SHEIK-UL).

Componenta de introducere a cocainei în România

În această activitate infracțională a fost implicată o celulă bine constituită, formată din 15 persoane de naționalitate română, spaniolă și ucraineană, toate inculpate în prezenta cauză.

Au început să ajungă în România începând cu data de 11.03.2019 și au plecat intempestiv în perioada 22/23.03.2019, majoritatea lor aflându-se în prezent în Spania.

În România, inculpații au cumpărat două bărci de viteză, un autoturism de teren, au închiriat 6 autoturisme ( de teren şi transport marfă tip dubiţă) precum și două pensiuni în zona Deltei Dunării, pe Brațul Sfântul Gheorghe, județul Tulcea pentru a desfășura activități de recuperare din apele teritoriale ale României a cocainei și aducere pe uscat cu cele două bărci cumpărate.

Operațiunea de recuperare a fost întreruptă de faptul că una dintre bărci, ce conţinea cantitatea de aproximativ 1.040 kg cocaină, s-a răsturnat în zona plajei din localitatea Sf.Gheorghe, judeţul Tulcea, moment în care autorităţile s-au sesizat şi au fost demarate investigaţiile în cadrul operațiunii „GRIMM BROTHERS”.

Componenta de transport a cocainei spre Europa de Vest /Balcanii de Vest

Trebuia să fie acoperită de o celulă de transport formată din cetățeni sârbi ce dețineau mijloace de transport de tip TIR ce aveau prevăzute compartimente ascunse în caroseria remorcilor.

În compartimentele ascunse din cele două tiruri identificate se puteau transporta aproximativ 3 tone cocaină.

Introducerea cocainei pe teritoriul României a survenit și în condițiile unor disfuncționalităţi tehnice la sistemul SCOMAR, astfel cum rezultă din probele administrate în cauză.

Transportul cocainei a fost preluat de către şoferii unor auto-tiruri, respectiv doi cetăţeni sârbi arestaţi preventiv în altă cauză a Biroului Teritorial Tulcea, care au fost coordonați de către o grupare de criminalitate organizată de cetățeni sârbi care au ramificații în Olanda, Spania, Belgia și America de Sud, reprezentată de inculpatul S.P..

Gruparea era foarte bine organizată și avea o mare penetrabilitate în Serbia dar și în alte state folosind celule bine organizate pentru desfășurare operațiunilor .

Cine este liderul grupării. A încălcat de 12 ori legislația libaneză privind traficul de droguri

Inculpatul N.E.N.J. se află în evidențele autorităților libaneze pentru de infracțiuni de trafic de droguri, acesta încălcând legislația libaneză cu privire la traficul de droguri de 12 ori în perioada 1994-2016.

Inculpatul, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți/distribuitori de droguri din America de Sud, nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa cu ocazia audierii efectuate de către procurorii DIICOT – Structura Centrală în Brazilia, la data de 19.12.2019.

Mai mult decât atât, a încercat să justifice formularea acuzațiilor împotriva sa prin notorietatea pe care o are în lumea traficanților internaționali de droguri. Potrivit informațiilor transmise de către Interpol Brazilia, N.E.N.J. a fost arestat la data de 21.10.2019 şi se află încarcerat în Brazilia, în Penitenciarul „Paulo Luciano Campos” din statul Sao Paulo, oraş Avare, fiind condamnat la o pedeapsa de 22 ani închisoare pentru trafic de droguri.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri