Dosarul violențelor din 10 august. Carmen Dan, contrazisă de procurori: Mai sunt documente secretizate

Data actualizării: Data publicării:
forta jandarmi 20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Interne şi Jandarmeria nu au desecretizat toate documentele necesare în ancheta violenţelor împotriva protestatarilor de la mitingul din 10 august 2018, iar investigaţia nu poate înainta din această cauză. Procurorii îl contrazic pe ministrul de Interne, Carmen Dan, care anunţa săptămâna trecută că investigatorii au la dispoziţie toate informaţiile de care au nevoie.

Carmen Dan, ministrul de Interne, interviu din 19 martie 2019: Absolut toate documentele sunt desecretizate şi puse la dispoziţia atât a Parchetului General, cât şi a celor două comisii şi asta se întâmpla încă de la finalul lunii ianuarie, când comisia care a analizat desecretizarea a stabilit ca şi măsură ce documente se declasifică. Eu pot să vă spun că din toate documentele trimise la parchet imediat după momentul 10 august, la solicitarea procurorilor, sunt declasificate, mai puţin un document care nu emană de la MAI.

Procurorii spun că documentele interne ale ministerului au fost declasificate doar parţial.

Ministerul Public: Documentele care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii din data de 10.08.2018, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au fost declasificate parţial sau s-a menţinut nivelul de clasificare.

În interviul acordat Digi24, Carmen Dan a menționat și că, din punctul său de vedere, „în acest moment nu există absolut niciun impediment ca aceste anchete penale în desfăşurare să se finalizeze”.

Precizările procurorilor: Menționăm că, în raport de obiectul dosarului, extrasele din documentele declasificate parțial comunicate organelor de urmărire penala de structurile din cadrul Ministerul Afacerilor Interne nu cuprind datele și informațiile necesare lămuririi cauzei sub toate aspectele.

În dosarul violenţelor de la protestul diasporei din 10 august din București, instrumentat de procurorii militari de la Parchetul General, sunt cercetaţi şefii Jandarmeriei Române, şeful Jandarmeriei Capitalei şi un fost secretar de stat din Ministerul de Interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri