Dr. Radu Țincu, despre cele două săptămâni de restricții în București: „Pare ca rezultatele sunt slabe”. Ce soluții propune

Data publicării:
Dr. Radu Țincu, Secția ATI Spitalul Floreasca
Dr. Radu Țincu, Secția ATI Spitalul Floreasca. Foto: Digi24

Restricțiile trebuie întărite în zonele care înregistrează multe cazuri de coronavirus, iar capacitatea de testare crescută, mai ales în localitățile unde se efectuează puține teste, apreciază Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului Floreasca. El dă exemplul Marii Britanii și al Germaniei, care au avertizat că sistemele de sănătate se pot bloca din cauza numărului prea mare de pacienți Covid. 

Medicul Radu Țincu spune că nu este nicio îndoială că pandemia se află într-o fază de accelerare, mai ales în zonele de focare.

„În București s-au implementat măsuri, trebuie să vedem dacă am obținut rezultatul scontat. Pare ca rezultatele sunt slabe. Probabil că măsurile trebuie întărite, pentru că trebuie să ne uităm la capacitatea sistemului sanitar de a prelua bolnavii. Trebuie să adaptăm politicile sanitare la sistemul sanitar”, a declarat radu Țincu luni dimineață, la Digi24.

Trebuie mărită capacitatea de testare

El spune că este greu de testat întreaga populație a României, după modelul Slovaciei, din cauza populației mult mai mari, 18-20 milioane în România, față de 5,4 milioane în Slovacia. Însă țara noastră trebuie să crească numărul de teste, mai ales în zonele unde se testează puțin. 

„Am văzut că este o diferență mare de testare între zonele țării, sunt orașe mari unde se testează mult, iar alte localități unde se fac puține teste. Trebuie corectată rapid diferența, testarea trebuie să fie unitară”, a mai afirmat dr. Țincu, precizând că numărul real de cazuri este oricum de 6-10 ori mai mare decât infectările depistate.

„Soluția este testarea extinsă. Zonele cu puține teste trebuie să crească numărul de teste”.

Restricții mai dure

Medicul pune creșterea numărului de cazuri pe seama nerespetării restricțiilor impuse. El spune că măsurile trebuie să fie ma dure și a dat exemplul altor țări.

„Probabil nu s-au respectat măsurile în zonele cu multe cazuri, de aceea a crescut numărul. Mă așteptam la măsuri mai dure”, a mai arătat Radu Țincu, dând exemplul Angliei sau Germaniei.

„Boris Johnson, Angela Merkel au accepat că sistemele lor de sănătate nu pot prelua numărul de pacienți. Trebuie să avem maturitatea să acceptăm și noi ca sistmul de sănătate nu va putea prelua toți pacienții”, a spus dr. Radu Țincu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri