Dramaturgul Sam Shepard a încetat din viață

Data publicării:
sam shepard getty

Dramaturgul şi actorul Sam Shepard, recompensat cu Pulitzer în 1979 şi nominalizat la premiile Oscar în 1984, a murit la vârsta de 73 de ani, informează news.ro.

sam shepard getty
Sam Shepard / FOTO: Gulliver / Getty Images

Cunoscut drept un dramaturg avangardist, dar şi pentru roluri din filme ca „The Right Stuff” (1983), pentru care a primit o nominalizare la Oscar, şi „Black Hawk Down” (2001), Sam Shepard a murit joi, 27 iulie, în casa sa din Kentucky, din cauza unor complicaţii pe fondul unei scleroze laterale amiotrofice.

Anunţul a fost făcut luni de un purtător de cuvânt al familiei lui Shepard. 

Unul dintre cei mai influenţi scriitori ai mişcării Off Broadway, Shepard a scris despre latura întunecată a vieţii de familie în America, în piese precum „Buried Child”, care i-a adus premiul Pulitzer pentru teatru în 1979, şi „Curse of the Starving Class” şi „A Lie of the Mind”.

A fost privit ca o voce originală a generaţiei sale, lăudat de critici pentru personajele sale care se luptă cu probleme de identitate. A primit alte două nominalizări la Pulitzer, pentru „True West” şi „Fool for Love”, ambele texte devenind spectacole pe Broadway.

Sam Shepard a fost, de asemenea, un reputat actor de film, nominalizat la premiile Academiei Americane pentru rolul secundar din „The Right Stuff”, regizat de Philip Kaufman. Cea mai recentă partitură pe care a interpretat-o a fost în serialul „Bloodline”, lansat în 2015 de Netflix, unde joacă rolul Robert Rayburn.

A jucat şi pe scenele teatrelor din New York, fiind aclamat de critici pentru rolul din spectacolul ”A Number” (2004), de Caryl Churchill.

Sam Shepard a fost recompensat şi cu un premiu Obie (Off-Broadway Theater Award), pentru „Chicago” şi “Icarus’s Mother”, în 1965, apoi pentru „Red Cross” şi „La Turista”, în 1966.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri