DSU, după ce primarul PSD din Gornet a contestat carantina: Oamenii pot ieși din localitate pentru a merge la muncă

Data publicării:
Centru carantina agerpres_13574403
Centru de carantina la Iasi. Foto: Agerpres

DSU vine cu precizări după ce autoritățile din comuna Gornet, județul Prahova, condusă de primarul PSD Nicolae Negoițescu, au contestat în instanță măsura carantinei locale impuse săptămâna trecută.

În baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova.

Prin carantinare zonală, conform Legii 136/18 iulie 2020, se înțelege măsura de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru”, arată DSU.

DSU arată că în ordinul de carantină este prevăzută permisiunea intrărilor sau ieșirilor persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a merge la muncă. Oamenii „vvor prezenta autorităților legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională”, potrivit DSU.

Reacția vine după ce autorităţile comunei Gornet au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei.

Avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP.

În acest sens, sunt invocate „starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.

De asemenea, autorităţile din Gornet, reprezentate de avocatul Bogdan Dumitru, au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de către avocat, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar "apostrofaţi".

Primarul PSD al comunei, Nicolae Negoițescu, scria în urmă cu două zile pe Facebook că „în urma instituirii măsurii carantinării zonale a satului Gornet, a luat naștere un comportament de marginalizare și de excludere atât din partea angajatorilor, cât și din partea colegilor de serviciu, cu privire la locuitorii care aparțin satului Gornet”.

El mai spunea că măsura carantinei est „radicală”.

Puteau fi alese alte metode de prevenire a răspândirii virusului până să se ajungă la această măsură extremă, dar cineva acolo sus nu se gândește la noi și dorește să ne facă rău, fără a se gândi la persoanele care vor suferii după instituirea carantinei”, a mai scris el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri