Sari la conținut

Duminica 6| Posibila grațiere a corupților a scos mii de oameni în stradă

Mii de români au protestat din nou, pentru a 6-a duminică la rând. La Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara, manifestanţii au cerut din nou demisia Guvernului, în care spun că nu au încredere după ce a adoptat Ordonanţa 13. Pe lista revendicărilor s-a adăugat încă una. Protestatarii cer Parlamentului să nu adopte amendamentele la Legea graţierii care i-ar ierta de pedepse şi pe cei condamnaţi pentru corupţie.

protest parlament digi

Puţin înainte de ora 19:00, în Piaţa Victoriei erau în jur de o mie de oameni. N-au rămas mult în faţa Guvernului - locul tradiţional al protestelor - ci au pornit în marş spre Parlament. Manifestanţii spun că acolo se pregăteşte o reeditare a Ordonanţei de Urgenţă 13. Referirea e la amendamentele depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae, la Legea Graţierii, care s-ar putea aplica şi corupţilor.

„Vrem să fim respectaţi. Să nu mai fim luaţi de proşti”.

„Sperăm în alte alegeri data viitoare. Oamenii să iasă şi să spună ce vor. Vor PSD să îi ţină. Dar să iasă la vot. Nu se poate ca 30-40 la sută să decidă pentru ţară”.

Pe traseu, protestatarilor li s-au alăturat şi alţi oameni, astfel că au fost peste trei mii de persoane care au scandat în faţa Parlamentului.

Oamenii au ieşit din nou în stradă şi la Cluj-Napoca. Locul de întâlnire a fost Piaţa Unirii, de unde manifestanţii au plecat în marş pe principalele artere din oraş. Cer în continuare demisia Guvernului şi spun că sunt cu ochii pe Parlament.

„Faptul că ministrul Justiţiei şi-a dat demisia şi ordonanţa a fost abrogată nu schimbă nimic actul de guvernare. Din păcate, viitorul nu sună deloc bine pentru noi”.

„Câtă vreme îl avem acolo pe domnul Şerban Nicolae încercând să introducă acele amendamente trebuie să fim în stradă”.

În jur de 150 de oameni au participat la Sibiu la un protest similar. Unii manifestanţi consideră că, în România, corupţia este în toţi şi toate.

„De la sănătate la justiţie corupţia e peste tot.Sunt de părere că nu ar trebui vizat un singur partid. În toate partidele există corupţie”.

Au fost proteste şi în Timişoara, Oradea şi Râmnicu Vâlcea.

 


 

ACTUALIZARE 21.40. Protestatarii au început să plece. Mai sunt circa 1.000 de persoane în fața Palatului Parlamentului.


ACTUALIZARE 21.00. Protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului. Numărul lor a crescut la 3.000.

Circa 300 de persoane protestează și la Cluj-Napoca.


 

ACTUALIZARE 20.00 Circa 1.000 de oameni participă la marșul spre Palatul Parlamentului. Oamenii au ajuns aproape de Piața Universității. Ei scandează „Nu vrem să fim o nație de hoți” și „România cere fără grațiere”.

Un protest are loc și în Piața Mare din Sibiu. Acolo sunt circa 150 de oameni care scandează împotriva guvernului și împotriva modificărilor pe care parlamentarii vor să le aducă Legii grațierii.


 

ACTUALIZARE 19. 55. Circa 10 persoane protestează la Râmnicu Vâlcea. Fotografiile ne-au fost trimise pe WhatsApp.

3

ACTUALIZARE 19 35. Protestatarii au plecat în marș spre Palatul Parlamentului. Ei scandează „Demisia!”  Circa 600 de persoane participă la protest.

Câteva zeci de persoane protestează și la Cluj-Napoca.


 

ACTUALIZARE 19.15 Un protest a avut loc și la Paris. Imaginile ne-au fost trimise pe pagina de Facebook a Digi24.

3

ACTUALIZARE 19.00. Sunt acum circa 400 de oameni în Piața Victoriei.

Oamenii scandează „La închisoare, nu la guvernare”, „Parlament penal, marş la tribunal” și „PSD, ciuma roşie”.

Un protest a avut loc astăzi și la Dusseldorf. Imaginile ne-au fost trimise de un telespectator pe WhatsApp.

3

 

ACTUALIZARE 18.45:  Circa 100 de persoane s-au adunt la această oră în Piața Victoriei. Mulți dintre cei prezenți au  au steaguri tricolore, ale UE şi SUA. Ei suflă în vuvuzele şi scandează: „Hoţii". Manifestanții au pancarte pe care scrie: „Obosiţi, dar tot aici", „DNA, noi suntem arma ta".

Protestatarii vor pleca în marş spre Parlament.


 

 

„Este chiar a treia noapte în care rămânem şi încercăm să tragem un semnal de alarmă”, spune un tânăr din piață. Întrebat dacă este membru de partid, răspunsul e categoric: „Doamne fereşte!”.

Majoritatea celor care fac punte între protestele antiguvernamentale sunt tineri care s-au cunoscut la mitingurile de până acum. Sunt angajaţi la firme serioase sau administrează propriile afaceri. Au ajuns cu toţii la poarta Guvernului uniţi de aceleaşi principii pe care vor să le vadă şi la politicieni.

Cred că cel mai grav lucru care se întâmplă este că întreg sistemul de justiţie devine captiv unui partid-stat”, spune un alt protestatar. Și el spune că nu este membru al niciunui partid.

„România este într-o situaţie complicată. Şi aş vrea să nu se întâmple din nou răul care s-a întâmplat înainte, cu ordonanţa, ca să ieșim iar masiv în stradă, ci să prevenim lucrul ăsta. Iar acum este momentul. Eu lucrez în industria IT. Baze de date”, explică un tânăr.

„Mă ocup cu proiecte de dezvoltare personală. Şi asta este principala mea ocupaţie. Dacă schimbarea nu porneşte de la noi, atunci am putea, bine mersi, să stingem lumina şi să plecăm”, spune alt protestatar.

Nu mai acceptăm să fim minţiţi. Nu mai acceptăm să fim păcăliţi. Pur şi simplu suntem luaţi de proşti. Nimeni nu vrea să vorbească cu noi. Nimeni nu ne bagă în seamă. Eu mă ocup de marketing, vânzări”, precizează un altul.

Un nou protest în fața Guvernului a fost anunțat pentru duminică. Organizatorii au anunțat că se va pleca din Piața Victoriei spre Palatul Parlamentului, pentru a le transmite aleșilor că sunt împotriva amendamentelor depuse la Legea grațierii.

Până când începe protestul anunţat pentru după amiaza aceasta, tinerii rămân în piaţă. Au întins o măsuţă, cu cafea şi gustări, lângă celebra dubiţă de Teleorman. Povestesc. Şi îşi urmează idealurile...

Proteste. Duminica 6

Acţiunea de protest de duminică se numește „Stop joc. În democrație, corupții stau la pușcărie”. Adunarea este dată la ora 18:00, în Piața Victoriei, de unde se preconizează să se plece spre Parlament. Motivul principal: „OUG 13 revine pe filieră parlamentară. PSD intenţionează să graţieze faptele de corupţie. Este esenţa prescurtată a amendamentelor propuse de senatorul PSD Şerban Nicolae”. 

Organizatorii oferă și alte motive, înainte de a preciza că doresc demisia lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu:

  • Romania o sa intre in faliment, pe modelul Greciei.  Ministrul Municii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că salariile bugetarilor mai mici de 4.000 de lei se vor dubla.
  • Romania chiar o sa intre in faliment.  OUG 9 va permite primăriilor să cheltuiască bani care încă nu există. Adică copiii tăi o să plătească pentru ce au cheltuit ei acum. 
  • OUG 79, care ar permite să avem directori de spitale aleși prin concurs, nu șpagă și relații, a fost respinsă în Senat, se discută în Camera Deputaților.
  • OUG 51/2016, care a dus la scăderea cu 80% a tăierilor ilegale de păduri, e pe lista neagră, în Parlament. În urma adoptării OUG 51/2016, Comisia Europeană a anulat procedura de infringement declanșată împotriva României, tocmai pentru netranspunerea prevederilor din regulamente. Considerăm că prevederile OUG 51/2016 reprezintă, în cea mai mare parte, un instrument esențial în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure și este necesar ca aceste prevederi să fie adoptate prin lege. Deci, dacă scăpăm de acesta lege, riscăm să fim amendați.
Pe aceeași temă