După ascensiune rapidă, bitcoin se prăbușește

Data publicării:
JAF BITCOIN 12 GETTY
Foto: GettyImages

Bitcoin este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal din ultimii doi ani, după ce atins pentru scurt timp un maxim istoric de 3.000 de dolar pe unitate, relatează MarketWatch.

Moneda virtuală a scăzut în ultima săptămână cu 18,5%, la 2.317 dolari pe unitate, şi este pe cale să marcheze cel mai amplu declin după 16 ianuarie 2015, potrivit WSJ Market Data Group, informează News.ro.

Mai mult, bitcoin s-a depreciat joi cu 15%, cea mai mare scădere consemnat într-o singură zi după 14 ianuarie 2015.

Cu alte cuvinte, valoarea de piaţă a bitcoin a scăzut cu peste 10 miliarde de dolari de la începutul săptămânii, în baza datelor CominMarketCap, care urmăreşte valoarea monedelor virtuale. Pierderea bitcoin este puţin sub capitalizarea bursieră a Twitter, de 12 miliarde de dolari.

Deprecierea bitcoin, care a inregistrat în timpul tranzacţiilor un declin de până la 20%, la un minim de 2.076,16 dolari pe unitate, coinncide şi cu vânzările mari de acţiuni ale companiilor din sectorul tehnologiei, care au închis în scădere în patru din ultimele cinci şedinţe bursiere.

Astfel, titlurile unora dintre cele mai atractive companii, respectiv Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix şi Alphabet, compania mamă a Google, s-au retras de la maxime record.

Evoluţia negativă a titlurilor tehnologice a dus la declinul indicilor Nasdaq 100, care reuneşte 100 de companii tehnologice mari, cu 0,46%, Nasdaq Composite cu 0,47%, S&P 500 cu 0,22%, iar Dow Jones cu 0,07%.

Analiştii au asociat tot mai mult creşterea din ultima perioadă a bitcoin de tendinţa pozitivă a acţiunilor companiilor tehnologice.

Ca investiţie, bitcoin a beneficiat de statutul său de monedă independentă, care oferă şi elemente de tipul celor ale mărfurilor, similar cu aurul.

Pe măsura creşterii cotaţiei bitcoin, analiştii de pe Wall Street au început să emită avertismente, ca Morgan Stanley în această săptămână, care a apreciat că moneda trebuie să fie reglementată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri