E. Teodorovici, la Digi24: Mi-aş dori ca partidele să finanţeze din banii primiţi şi programe din zona socială

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
FOTO: Agerpres

Partidele ar putea să finanțeze, din sumele primite ca subvenții de la buget, proiecte în zona socială sau a programelor pentru copii, a declarat la Digi24 ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. „Adică banii primiţi de un partid să fie folosiţi nu neapărat ca partid politic, ci şi în alte zone”, a spus ministrul Finanţelor.

Întrebat în legătură cu subvenţiile alocale partidelor, Eugen Teodorovici a răspuns: „nefiind un politician clasic, nu o să fiu niciodată de acord cu o astfel de abordare.”

„Mi-aş dori ca din aceste sume, partidele, în temeiul legii de azi, să vadă dacă se pot finanţa şi alte activităţi pe zona socială, unde România are nevoie. Partidele să finanţeze din aceşti bani, să facă astfel de programe.

Să vedem dacă cadrul legal permite o astfel de abordare.

Adică banii primiţi de partide să fie folosiţi nu neapărat ca partid politic, ci şi în alte zone.

Aş dori ca partidele să finanţeze programe pentru copii.

Unde e interzis ca orice om să nu facă astfel de acte?

Dacă sunt banii partidului să facă de ei ce? Să îi cheltuie strict pe o anumită zonă, tot ce se face într-un final e cuantificat pentru oamenii din zona politică în politic”, a spus Eugen Teodorovici.

Subvențiile alocate partidelor s-au majorat de câteva ori după ce anul trecut a fost adoptat un proiect de lege prin care suma alocată anual partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția este dublă.

Până anul trecut, legislația stabilea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat, putând însă fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Parlamentarii au stabilit însă că ”suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din produsul intern brut”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri