100 de copii învaţă în ocolul silvic şi într-o sală de naşteri. Se întâmplă în satul Fâstâci, judeţul Vaslui

Data publicării:
fastaci

Peste 100 de copii vor reveni la şcoală în săli de clasă improvizate în ocolul silvic şi într-o anexă a dispensarului în care, înainte de anii 90, funcţiona o sală de naşteri. Se întâmplă în satul Fâstâci, din judeţul Vaslui. Şcoala din sat este în construcţie de şapte ani.

Pe cei 100 de elevi din satul Fâstâci, noul an şcolar îi prinde înghesuiţi câte şase într-o bancă, situaţie care durează de şase ani. În sălile de nici zece metri pătraţi, câte 18 elevi îşi petrec jumătate de zi învăţând să scrie, să citească şi să socotească.

Diana are 13 ani şi a trecut în clasa a VII-a. Se gândeşte că peste câteva zile va reveni pe băncile şcolii, în ocolul silvic. O motivează însă gândul că, dacă va învăţa bine, va putea să se înscrie la Facultatea de Medicină din Iaşi. Spune că au avut loc multe incidente în şcoala improvizată, precum copii căzuţi în toalete. „Mă gândesc că nu m-aş duce la şcoală că e rău acolo. Mai bine aş sta acasă să învăţ”, spune cu sinceritate Diana.

Eu mă îngrozesc când trebuie să meargă fata iar la şcoală. Mă gândesc cum vine iar, în fiecare zi, plină de praf. Noroc că a mea are mai multe schimburi şi mai multe hăinuţe, dar alţi copii, care nu au, spală seara şi dimineaţa le iau pe ei”, spune şi mama Dianei.

Şi cadrelor didactice le este greu: „Nu poţi să-ţi desfăşori activitatea. Trece un copil la tablă să rezolve un exerciţiu, trebuie să se mişte toţi copiii, mai ales dacă are de ieşit mai de la perete... deranjezi ora”, declară profesorul de fizică Mihai Simion.

În 2006, Ministerul Educaţiei a alocat 1,3 milioane de lei pentru construcţia şcolii din Fâstâci. Lucrările au fost însă oprite doi ani mai târziu, când Primăria a intrat în litigiu cu firma care se ocupa de construcţie, Romcip Construct SRL Vaslui.

Pentru a termina această lucrare mai sunt necesari 10 miliarde de lei. Peste această sumă, 6 miliarde invoca constructorul că îi suntem datori. Documente justificative nu sunt. Vă închipuiţi cât de greu este să stingem acest litigiu”, declară şi primarul comunei Cozmeşti, de care aparţine satul Fâstâci.

La rândul său, prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, spune că a atenţionat Ministerul Dezvoltării: „Avem o adresă către ei prin care cerem banii respectivi. În acest moment, asta este situaţia. În momentul în care vom obţine bani, primăria îşi va face treaba”, afirmă oficialul.

Şcoala în construcţie este finalizată în proporţie de 70%, motiv pentru care se degradează pe zi ce trece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...