200.000 de elevi navetişti au de primit de la Ministerul Educației 70 de milioane de lei. Soluţia ministrului R. Pricopie

Data publicării:
copii comuna mediafax

Ministerul Educaţiei le datorează celor peste 200.000 de elevi navetişti aproape 70 de milioane de lei. Numai elevii din Covasna au de recuperat 2,2 milioane de lei de la Ministerul Educaţiei, în timp ce copiii din Prahova ar trebui să primească aproximativ 5 milioane de lei. Este vorba despre banii pe care elevii i-au cheltuit în ultimele şapte luni pe transportul până la şcoală.

Până vor recupera banii de la Minister, însă, părinţii sunt cei care achită toate taxele. Primii elevi care au luat atitudine faţă de neplata abonamentelor de transport au fost cei din Covasna.

În urmă cu o săptămână, peste 2.000 de liceeni au intrat la cursuri cu banderole albe legate de mâini.

Pentru a determina Ministerul să le deconteze banii pentru transport, elevii din Covasna, Alba, Mureş, Constanţa şi București i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, prin care îi cereau să le aloce bani din fondul de rezervă al Guvernului.

În județul Timiș, situația persistă de șase luni, timp în care 50 de elevi au renunțat să mai meargă la școală pentru că părinții nu își permit să plătească transportul.

5.000 de elevi din localitățile din apropierea Timișoarei fac naveta în fiecare zi, școala datorând două milioane și jumătate.

În județul Bacău, 6.500 de elevi nu și-au mai primit banii din luna octombrie a anului trecut. Suma restantă se ridică la două milioane de lei, în condițiile în care prețului unui abonament ajunge și la 40 de lei pe lună. La Iași, 5.700 de elevi, adică 80% dintre liceeni așteaptă banii de la Ministerul Educației.

Citiți și:

2.000 de elevi în grevă japoneză. Ministrul: „Nu știu despre ce e vorba, trebuie să fug la Guvern”

COVASNA. Peste 2.000 de elevi intră în grevă japoneză, pentru că nu li se decontează transportul

VASLUI. Bani de navetă nedecontați de doi ani

Bursă suplimentară de transport

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că din toamnă va veni cu o propunere legislativă prin care să transforme decontul abonamentelor într-o aşa-numită bursă suplimentară de transport.

Suma va fi calculată în funcţie de distanţa dintre şcoală şi domiciliu. Astfel, elevii vor primi banii pentru abonamente direct într-un cont şi nu vor mai fi nevoiţi să treacă pe la secretariate pentru a-şi recupera banii.

Remus Pricopie a mai anunţat că a cerut de la Ministerul de Finanţe 30 de milioane de lei, bani care acoperă însă abia jumătate din suma pe care Ministerul le-o datorează elevilor.

Alexandru Bajdechi, președintele Consiliului Elevilor din Constanța, a participat la o videoconferinţă cu ministrul Educaţiei Remus Pricopie, care a avut ca temă chiar plata abonamentelor pentru elevii navetişti.

Ministrul a precizat că bugetul pentru 2013 pentru deconturile elevilor care fac naveta este unul foarte mic și va încerca să găsească alte surse de finanțare. Acesta a trasmis că în scurt timp vor fi transferate 40% din datoriile pe care Ministerul o are față de elevi, fiind vorba despre o sumă de 30 de milioane de lei”, a declarat acesta într-o intervenție telefonică la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri