Sari la conținut

A început evaluarea națională. Săptămână de foc pentru absolvenții de gimnaziu

ACTUALIZARE: Subiectele de la proba de Limbă și literatură română


Elevii care au absolvit gimnaziul vor susţin, de la ora 9, prima probă a Evaluării naţionale. Ministerul Educaţiei a ţinut o videoconferinţă cu Inspectoratele Şcolare din toată ţara, pentru a se asigura că totul este pregătit. Mai ales că în acest an, examenul are şi o noutate.

Monica Anisiei, preşedintele Comisiei Naţionale de organizare a Evaluării Naţionale: „La solicitarea, atât a părinţilor, cât şi a colegilor mei cadre didactice, anul acesta evaluarea lucrărilor se va realiza în alte judeţe, decât judeţul de provenienţă. Anul trecut am experimentat acest aspect la bacalaureat şi totul a decurs normal.”

Maria Rohnean, reporter Digi24: „Prima probă pe care o vor susţine absolvenţii claselor a VIII-a este limba şi literatura română. Urmează limba şi literatura maternă, iar ultima probă este matematica. Primele rezultate se vor afişa pe 1 iulie, însă elevii nemulţumiţi pot depune contestaţii. Abia pe 5 iulie se vor afişa rezultatele finale.”

Calendarul examenului de Evaluare Naţională (sursa: edu.ro)

27 iunie 2016 Limba şi literatura română

28 iunie 2016 Limba şi literatura maternă

29 iunie 2016 Matematică

1 iulie 2016 Afişarea rezultatelor

1 iulie 2016 Depunerea contestaţiilor

5 iulie 2016 Afişarea rezultatelor finale

Examenul va fi, şi în acest an, supravegheat video şi audio. În toate şcolile sistemele funcţionează. Elevii nu au voie cu telefoane mobile în sala de examen sau cu orice alte mijloace electronice de comunicare. Cei care observă nereguli pot apela gratuit 0800 801 100 sau pot trimite un mail pe adresa examene@edu.gov.ro.

Sesizări în perioada examenului (sursa: edu.ro) 

TEL VERDE 0800 80 11 00 (gratuit)

examene@edu.gov.ro

Si pentru absolvenţii de liceu urmeaza o perioadă de foc. Are loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar apoi vor avea loc probele scrise la română, limba maternă, proba obligatorie şi proba la alegere a profilului.

Probele scrise la Bacalaureat (sursa: edu.ro)

27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

4 iulie2016 Limba şi literatura română

5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă

6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului

8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării

Rezultatele finale ale examenului de Bacalureat se vor afişa pe 16 iulie.