Admitere la facultate, sesiunea II: 3000 de locuri libere pentru viitorii studenţi. Surpriza de la Facultatea de Fizică

Data publicării:
poli

Peste 3000 de locuri bugetate din trei mari centre universitare au rămas neocupate după prima sesiune de înscrieri la facultate. Este o şansă în plus pentru absolvenţii de liceu cărora le-a scăpat printre degete un loc „la buget” în prima sesiune de admitere. Mai mult, numărul locurilor fără taxă se poate dubla, ţinând cont că mulţi candidaţi s-au înscris la mai multe facultăţi, iar în zilele următoare mii de dosare vor fi retrase. Rectorii universităţilor de stat au siguranţa că, după admiterea din toamnă, nu va rămâne nici un loc neocupat.

O concurenţă ca în vremurile bune, cel puţin pe hârtie - aşa s-a prezentat admiterea la Universitatea Politehnică în acest an. După ce ani de zile aici s-a intrat doar cu diploma de Bacalaureat, aproape 8000 de absolvenţi de liceu şi-au demonstrat competenţele într-un examen menit să ducă la ocuparea a 4800 de locuri fără taxă, finanţate de la buget. Rezultă o concurenţă medie de 1,5 candidaţi pe loc, mai exact 6,5 pe un loc la Inginerie Medicală, trei la Automatică şi Calculatoare, în timp ce la Energetică au rămas şi locuri neocupate.

Locuri rămase libere la Universitatea Politehnică:

Energetică - 135

Ştiinţa şi Ingineria Materialelor - 49

Inginerie în limbi străine - 87

Ştiinţe aplicate - 33

Ingineria clasică pare să se fi demodat mai peste tot în ţară. La Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, unul din zece locuri a rămas neocupat. 300 în total, dintre care 150 la Facultatea de Construcţii.

La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, ingineria riscă să dispară odată cu industria din oraş. Aproape jumătate din locurile bugetate scoase la concurs au rămas libere după înscriere – 104 la Inginerie, 33 la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. „În zona aceasta industria constructoare de maşini a căzut extraordinar de mult, aş spune nepermis de mult, şi interesul pentru inginerie a scăzut. (Absolvenţii de liceu) se gândesc la ce se va întâmpla după terminarea studiilor universitare”, comentează Cătălin Fetecău, decanul Facultăţii de Mecanică din Galaţi.

La Iaşi, interesul a fost mai scăzut în acest an pentru studiile de Filosofie, Teologie Ortodoxă şi Catolică, şi nu numai. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza au rămas libere 80 de locuri la buget, cele mai multe la facultăţile de Fizică (41) şi de Biologie (22) - specializarea Ştiinţa Mediului.

În fine, s-a produs o revenire la care mulţi nu se mai aşteptau: Facultatea de Fizică din Bucureşti. Este primul an din ultimii şapte când concurenţa de la Facultatea de Fizică depăşeşte un candidat pe un loc. Cei mai mulţi dintre ei speră să lucreze la proiectul European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP)la Măgurele, al cărui platformă va fi gata până în 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri