ADMITERE LICEU 2018. Edu.ro a publicat rezultatele repartizării computerizate

Data actualizării: Data publicării:
eleva bucurie examen shutterstock_790043191
Foto: Shutterstock

Admiterea la liceu în 2018 intră azi în linie dreaptă. Absolvenții claselor a VIII-a au aflat luni la ce licee au fost repartizați după ce au susținut luna trecută examenele din cadrul Evaluării Naționale 2018Repartizarea este computerizată și s-a ținut seama de rezultatele la evaluarea națională 2018 și de opțiunile pe care elevii, împreună cu părinții, le-au completat în fișa de înscriere la liceu. Mediile cu care s-a intrat la liceu anul aceasta sunt ceva mai mici decât cele de anul trecut.

eleva bucurie examen shutterstock_790043191
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE 14:58. Rezultatele repartizării la licee au fost publicate. Le puteți consulta la acest link: http://admitere.edu.ro/IndexHarta.aspx

Sunt 176 de copii care au media de admitere 10.00. Ei au intrat fără emoții la liceul pe care și l-au dorit. Detalii aici.

Elevii cu media 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat primesc bani de la GuvernGuvernul a aprobat acordarea de stimulente financiare de câte 1.000 de lei pentru absolvenţii cu media 10 la Evaluarea naţională şi câte 3.000 de lei pentru cei cu 10 la Bacalaureat.

Colegiul Național „Sfântu Sava” din București rămâne și anul acesta în vârful ierarhiei liceelor unde se intră cu cele mai mari medii din țară, potrivit rezultatelor repartizării computerizate.

Citiți și:  ADMITERE LICEU 2018. Topul liceeleor cu cele mai mari medii de admitere

Pe lista primelor 50 de specializări se află mai multe unităţi din Bucureşti, dar şi licee şi colegii din Constanţa, Dolj, Buzău, Argeş, Bihor, Iaşi, Prahova, Brăila, Galaţi şi Cluj. Ultima medie de admitere la cele mai bune 50 de unităţi din ţară este 9.45. 

Trei eleve cu medii peste 8 au rămas nerepartizate: o elevă din Cluj, cu 8.73, una din judeţul Ilfov, cu media de admitere 8.25, şi o elevă din Bucureşti, cu 8.06. 

Dintre cei 114.115 elevi care au completat fişe de înscriere, au fost repartizaţi 112.809 elevi (98,85%), în funcție de una dintre opţiunile exprimate. Numărul total de opţiuni selectate de către candidaţi a fost de 1.660.253, ceea ce conduce la o medie de 14 opţiuni/elev.

1306 elevi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învăţământ liceal. Aceştia vor intra fie în etapa de soluționare a cazurilor speciale  (16-18 iulie), fie în a doua etapă a repartizării, programată în data de 7 septembrie, alături de absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat în această etapă, care nu s-au înscris sau care nu au avut situația școlară încheiată înainte de această etapă.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 10 - 13 iulie candidații vor depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În perioada 16-18 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar și situațiile candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi ale candidaților care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizați computerizat.

În etapele premergătoare repartizării computerizate, au fost admişi în învăţământul liceal de stat, conform reglementărilor în vigoare, 12.014 elevi la specializări vocaţionale (dintre care 600 de elevi în învăţământul militar), 1.933 de elevi pe locurile speciale rezervate candidaţilor de etnie romă și 863 de elevi în învățământul special.

Alți 17.756 de elevi s-au înscris pentru învăţământul profesional.

Iată câteva situații înregistrate în teritoriu, așa cum au fost prezentate de agenția News.ro:

Bistriţa-Năsăud: O singură medie de 10 la admiterea în liceu; ultima medie: 2.34.

Argeş: Nouă absolvenţi de gimnaziu au intrat la liceu cu medii sub 3; cea mai mică medie de admitere din judeţ a fost 2,30.

Bacău: Elevă repartizată cu media 1,89 la un liceu din Buhuşi; rezultatele cele mai bune s-au înregistrat la Colegiul „Gheorghe Vrănceanu”.

Călăraşi: Cea mai mică medie de admitere este 2,24. Doi elevi au rămas nerepartizaţi la liceu.

Constanţa: Cinci elevi au fost admişi la liceu cu media 10; 28 de elevi au intrat cu medii sub 3.

Dâmboviţa: 16 candidaţi au rămas nerepartizaţi la liceu. Toţi au medii mai mici de 4 şi peste jumătate provin de la aceeaşi şcoală.

Dolj: 15 elevi au fost admişi la liceu cu media generală 10; opt candidaţi au rămas nerepartizaţi.

Giurgiu: La un liceu din municipiul Giurgiu, o clasă întreagă a rămas neocupată. După repartizare, sunt clase cu cinci-şase elevi.

E vorba de Colegiul Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu” din Giurgiu, clasa de Mecanică, unde nici un elev nu s-a înscris.  La acelaşi liceu, la specializarea Electric, din 28 de locuri au fost ocupate doar şase, iar la Liceul Teoretic „Nicolae Cartojan” din Giurgiu, din 56 de locuri la specializarea Ştiinţele naturii au fost ocupate doar 5.

La nivelul judeţului Giurgiu, au rămas libere peste 250 de locuri la şapte licee, la specializări precum, Agricultură, Turism şi alimentaţie, Silvicultură, Comerţ, Mecanică, Ştiinţe sociale.

La trei licee din judeţul Iaşi, ultima medie de admitere se situează sub 3.00.

Olt: Cinci elevi au fost admişi la liceu cu media 10, cea mai mică medie de admitere – 2.04; doi elevi cu medii de 6.77 şi 7 au rămas nerepartizaţi.

Prahova: Liceu de prestigiu, cu locuri rămase neocupate la învăţământul cu predare în limba franceză. E vorba de Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” Ploieşti, aflat în topul liceelor din judeţ, care are libere cinci locuri la specializarea Filologie bilingv franceză.

Sibiu: La 20 de specializări, ultima medie de admitere se situează sub 5; cea mai bună unitate de învăţământ - Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, cu ultima medie 9,43.

Cea mai mică medie de admitere în Suceava - 2.22.

Teleorman: Peste 200 de locuri prevăzute în cifra de şcolarizare pentru liceu, rămase neocupate.

Timiş: Cea mai mică medie de admitere la liceu - 2,04.

Tulcea: Doi elevi au intrat la liceu cu media 10; cea mai mică medie de admitere – 2.15.

Vaslui: Niciun loc ocupat la specializarea Industrie Alimentară a Colegiului Tehnic Zorleni; cea mai bună unitate din judeţ - Liceul Mihai Kogălniceanu, cu ultima medie de admitere 9.22.

Vâlcea: 20 de elevi, toţi cu medii peste 5, au rămas nerepartizaţi la liceu. Trei dintre ei au medii peste 7.


ACTUALIZARE 12:54. Ministerul Educației anunță că rezultatele la admiterea în liceu și ale repartizării computerizate vor fi anunțate la ora 16:00. 

Astăzi, la ora 16:00, pe admitere.edu.ro, publicăm rezultatele repartizării computerizate a absolvenților de clasa a VIII-a în învățământul liceal de stat (anul școlar 2018- 2019)”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al instituției.

Un anunț similar făcuse MEN și la admiterea de anul trecut, dar rezultatele au venit, totuși, ceva mai devreme de ora 16:00.


Rezultatele repartizării computerizate pentru admitere liceu 2018 vor fi publicate de site-ul Ministerului Educației, edu.ro. Le puteți consulta accesând acest link: http://admitere.edu.ro/.

În general, rezultatele la admiterea în liceu se afișează în jurul prânzului, dar la admiterea din 2017, rezultatele au întârziat câteva ore, spre exasperarea elevilor și părinților, a căror așteptare a fost prelungită. Ministerul a motivat că a făcut verificări ale datelor introduse în computer.

Peste 150.000 de elevi au susţinut examenul de evaluare naţională în 2018. 

Rezultatele repartizării computerizate se afișează și la liceele la care au fost admişi candidații. În acelaşi timp, în unităţile de învăţământ gimnazial vor fi afişate listele cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţe/municipiul Bucureşti.

Această etapă stabilește totodată TOPUL LICEELOR, o ierarhie în funcție de media de admitere la fiecare profil. 

Vezi TOP 10 cele mai bune licee din România, după ultima medie de la admitere 2017

Cum se calculează media de admitere:

Rezultatele Evaluării Naționale contează în proporție de 80% la media de admitere la liceu. Restul de 20 de procente reprezintă media de absolvire a claselor V-VIII.

Media de admitere este egală cu:
 
unde: 
EN=media obținută la evaluarea națională susținută în clasa a VIII-a (pentru absolvenții de până în anul 2003 inclusiv media de la examenul de capacitate, pentru absolvenții din perioada 2004-2007 media de la testele naționale, pentru absolvenții din 2008 și 2009 media la tezele cu subiect unic susținute în clasa a VIII-a)
ABS=media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a;
MA=media de admitere. 

După contestații, rezultatele Evaluării Naționale 2018 indicau faptul că există în întreaga țară 345 de medii de 10, cele mai multe fiind în București.

Potrivit ierarhiei mediilor de admitere (care ține cont și de media de absolvire) publicate de edu.ro la nivel de județ/municipul București, în Capitală, de exemplu, sunt 32 de elevi care au medie de admitere 10. În restul țării sunt 153 de medii de 10 de admitere (total 185 de medii de 10).

Față de anul trecut, mediile de admitere de anul acesta sunt cu câteva zecimi mai mici. De exemplu, anul trecut, cu media 9,72 (ultima medie cu care s-a intrat la Liceul Sf. Sava din Capitală și cea mai mare medie de admitere la un liceu din țară), candidatul se clasa în ierarhia municipiului București pe poziția 1.205, or în 2018, candidatul de la această poziție are media de admitere 9,59. Se poate presupune, deci, că ultimele medii de admitere în liceu de anul acesta vor fi ceva mai mici decât cele de anul trecut.

Algoritmul de repartizare computerizată pentru admiterea în licee 2018:

Ministerul Educației precizează că repartizarea se face ordonând candidații în județul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.
Ordonarea candidaților se face descrescător după mai multe criterii: media de admitere, media de evaluare națională, media generală de absolvire a claselor V-VIII, nota obținută la proba de limbă și litaratură română din cadrul evaluării naționale, nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale și nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor Art. 10, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale. 

Vedeți aici: Clarificări privind algoritmul de repartizare în licee 2018

Numărul total de locuri la licee este suficient pentru ca toți candidații să fie repartizați, dacă își exprimă opțiuni suficiente și realiste, subliniază MEN.

Înscrierile la liceu, între 10-13 iulie

Dacă pentru marea majoritate a elevilor și părinților emoțiile se termină aici, mai urmează o etapă birocratică foarte importantă, conform calendarului de admitere 2018 - cererea de înscriere la liceu. Atenție, în lipsa acestui demers în perioada stabilită, elevul pierde locul afișat la repartizarea computerizată din 9 iulie!

Depunerea dosarelor de înscriere în unităţile de învăţământ liceal în care candidaţii au fost repartizaţi se va realiza între 10 şi 13 iulie.

Ce acte sunt necesare la dosarul de înscriere:

  • cererea de înscriere (la liceul respectiv);
  • cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere, acesta din urmă în copie legalizată;
  • adeverinţa cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a (se ridică de la școala absolvită de elev);
  • foaia matricolă pentru clasele a V-a - a VIII-a (cu calculul mediei generale) - se ridică de la școala gimnazială;
  • fişa medicală a elevului  (de la școala gimnazială). 
Ce se întâmplă dacă un candidat rămâne nerepartizat

Rezultatele comunicate luni pe site-ul edu.ro reprezintă însă o primă repartizare computerizată pentru admiterea în liceu în 2018. O a două etapă de admitere, dedicată absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior, va avea loc în data de 7 septembrie.

În perioada 16-18 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar şi situaţiile candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere la liceu în termen şi ale candidaţilor care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizaţi computerizat la liceu.

În urma rezultatelor finale ale examenului de Evaluare Naţională, după contestații, numărul total al elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 a crescut de la 104.972 la 105.109. Procentajul celor care au reuşit să obţină medii peste 5 la examen în acest an a crescut după contestaţii aproape nesemnificativ, de la 73,5% la 73,6%.

Anul trecut, 581 de candidaţi cu medii cuprinse între 9,79 şi 1,93 au rămas nerepartizaţi, după prima sesiune. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri