Agenția de credite care nu acordă credite

Data publicării:
BANI PORTOFEL

Agenţia de Credite şi Burse pentru Studenţi a fost deschisă în 2009. Sediul aflat în cartierul bucureştean Griviţa trece aproape neobservat. Nici măcar un indicator nu există în zonă ca să îndrume studenţii. Dar nu aceasta este explicaţia faptului că de şase ani nu a acordat niciun împrumut.

Am plecat de la premisa că trebuie să elaborăm, aşa cum spune legea, o parte metodologică, nişte norme, care ulterior să fie aprobate prin ordin de ministru”, spune Cristina Berezovski, directoarea Agenţiei de Credite şi Burse pentru Studenţi.

Cei zece angajaţi s-au ocupat doar de studenţii români plecaţi cu burse la studii în străinătate. Anual, cam 700 de tineri au accesat o astfel de bursă. Ministrul Educaţiei cunoaşte situaţia, dar promite o schimbare. În 2016 va demara un proiect cu bani europeni.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că „este vorba de o sumă de 50 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani, în aşa fel încât să putem finanţa un număr de 1.000 de credite pe an, cu o valoare între 15.000 şi 20.000 de euro.”

Banii vor acoperi taxele universitare şi alte nevoi ale studenţilor.

„Costurile de trai sunt din ce în ce mai mari, masa la cantină, costurile de cazare sunt din ce în ce mai mari, materiale de studiu, mai ales dacă eşti la Medicină sau Drept, ai de plătit bani foarte mulţi”, spune Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.

Puţini studenţi cer acum sprijin pentru a face şcoală în ţară.

94% din cei care depun cerere doresc să studieze în universităţi din afara României. Ca ministru al Educaţiei, doresc şi consolidarea sistemului de învăţământ superior românesc”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

În fiecare an, aproximativ 5.000 de tineri pleacă la studii în străinătate. Andrei Stan studiază în Marea Britanie. Ca să acopere taxele, a făcut un împrumut de până la 3.400 de lire anual.

Andrei Stan, student în Marea Britanie: "Dacă statul român ar fi facilitat această opţiune, aş fi ales-o pe cea a statului român. Kazahstan, Azerbaidjan, China facilitează studiile în afară.”

Andrei vrea să revină în România. Va înapoia banii împrumutaţi din Marea Britanie doar dacă va obţine un loc de muncă plătit cu salariul de cel puţin 3.500 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri