Aproximativ 100 de şcoli din județul Vrancea, fără bani de salarii pentru profesori până la finalul anului

Data publicării:
scoala elevi profesori

Aproximativ 100 de unităţi de învăţâmânt din Vrancea nu mai au bani de salarii pe următoarele două luni, profesorii privind cu îngrijorare situaţia mai ales în condiţiile existenţei unui guvern interimar, susţin reprezentanţii Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Vrancea.

„La nivelul judeţului Vrancea sunt doar 20 de unităţi de învăţământ care se mai încadrează în buget până la finalul anului. Asta înseamnă că în jur de 100 de unităţi de învăţâmânt nu mai au bani de salarii pentru lunile noiembrie şi decembrie. Situaţia se datorează acestui cost standard pe elev, care stă la baza constituirii bugetului fiecărei unităţi de învăţâmânt. Data de 14 noiembrie este o dată neagră pentru noi, pentru că în multe unităţi de învăţâmânt nu există bani de salarii”, a declarat Constantin Ionescu, liderul SLI Vrancea, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, situaţia se repetă, din 2011, la finalul fiecărui an, dar, în acest moment, preocuparea în rândul cadrelor didactice este mare din cauza lipsei unui guvern care să facă rectificarea bugetară necesară.

„Această situaţie trenează din perioada 2011, de când a fost introdus acest cost standard şi nu este doar în judeţul Vrancea, ci la nivelul întregii ţări. Nu am ajuns niciodată în situaţia ca în luna noiembrie să nu fie bugetele rectificate şi banii necesari pentru salarii. Ne gândim cu groază, pentru că guvernul este interimar, ministrul Educaţiei nici nu există, nici nu ştim exact cum să punem problema, care necesită o rezolvare cât mai urgentă”, a spus Ionescu.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea dau asigurări că vor fi bani pentru salariile profesorilor, fiind solicitată deja ministerului o rectificare bugetară de circa 30 milioane lei.

„S-a făcut către minister un raport sintetic privind situaţia managementului financiar a sistemului de învăţâmânt în judeţul Vrancea. Într-adevăr, aşteptăm o rectificare. Toţi profesorii şi-au primit salariile la ora actuală şi nu cred că ar fi probleme nici luna viitoare. Ar fi probleme de o diferenţă care este prognozată pentru jumătate din luna noiembrie şi luna decembrie. Ca atare, am solicitat rectificare bugetară în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Nu suntem numai noi, toate judeţele sunt în aceeaşi situaţie”, a declarat Dorin Cristea, inspectorul general al IŞJ Vrancea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri