Sari la conținut

BACALAUREAT 2014. O lucrare de 10 a fost notată, inițial, cu 2 

Diana Stoleriu s-a născut în comuna Dolheşti, în Iaşi. Părinţii şi-au dorit pentru ea să facă o şcoală cât mai bună. Când a împlinit 10 ani au adus-o să locuiască la o mătuşă în Vaslui. Fata nu i-a dezamăgit. A avut an de an numai medii mari. Era sigură că a obţinut note frumoase şi la examenul de bacalaureat. Tocmai de aceea nici nu a mers să vadă rezultatele, a aşteptat telefonul unei colege. Atunci a început coşmarul: lângă 8,8 la limba română și 9,9 la matematică a apărut un 2 la anatomie.

Am crezut că e o glumă la început şi nu am luat în seamă. Apoi am mers la şcoală. Chiar era nota 2 acolo”, spune Diana Georgiana Stoleriu, absolventă. Cel mai greu i-a fost să dea părinţilor vestea proastă.

A plans, ce puteam să-i fac. Îi spuneam că se rezolvă, dacă ea ştie că a făcut mai mult de 9, a învăţat foarte bine”, spune Marinela Sofronie, mătuşa elevei.

După ce Diana a depus contestaţia, profesorii şi-au dat seama că, din greşeală, nota 2 era a altui elev. Lucrarea ei obţinuse 9,35. Chiar şi în aceste condiţii fata a cerut recorectare şi a obţinut nota 10.

„O notă inversată între doi copii. Nota 2 și respectiv 9,35”, spune Cătălin Ignat, directorul Liceului Mihail Kogălniceanu Vaslui.

S-au găsit rapid şi vinovaţii: cei doi profesori care au corectat lucrarea.

„Sancţiunea pentru cei doi profesori, ţinând cont de metodologie, timp de 5, 3 ani nu vor mai putea evalua la examenele naţionale”, spune Doru Balan, inspector general adjunct IŞJ Vaslui.

În final, fata a obţinut la Bacalaureat 9,56, medie care îi dă speranţe că va intra pe locurile fără taxă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi.