Bac 2017. Cum s-au descurcat elevii la prima probă

Data publicării:
examen agerpres crop bacalaureat-2
Sursa foto: Agerpres

A fost prima zi de bacalaureat 2017. 145.000 de absolvenţi de liceu au început examentul cu proba orală la Limba şi Literatura română. Una destul de uşoară, care poate fi încheiată în cel mult un sfert de oră.

Chiar dacă proba orală la limba română nu e nici pe departe cea mai grea, candidaţii care au venit să dea testarea la Colegiul Tudor Vianu din Capitală au avut ceva emoţii.

Proba în sine nu conține multă teorie, dar emoțiile te cam trăgeau în jos”, spune un elev.

Un alt elev spune că are emoții pentru că „se bâlbâie când vorbește cu lumea”.

Iar examenul oral exact asta urmăreşte. Testarea abilităţilor de comunicare.

Avem un text la prima vedere şi trebuie să îl încadrăm într-un stil funcţional, să mai vorbim un pic despre el şi apoi, la al doilea subiect, avem de exprimat opinia în legătură cu ceva”, spune un elev.

Am avut un text despre drepturile pasagerilor, era opinia mea cu privire la cunoașterea acestor drepturi. Eu am zis că este importantă deoarece ne salvează timp, bani și nu putem fi manipulați de companiile de transport, care vor să ne păcălească de multe ori”, povestește un tânăr.

Acesta adaugă că a primit calificativul „experimentat”.

„Un articol din Legea Construcțiilor. Reguli care trebuie urmate pentru constructori. Juridico-administrativ era stitlul, stilul oficial”, spune un alt elev.

Anul trecut am avut probabilitate de 100 la sută şi sperăm ca şi anul acesta să fie la fel”, spune Corina Vinţ, directorul Colegiului Tudor Vianu.

Unii dintre candidaţi au vrut să facă impresie şi cu ce poartă, nu doar cu ce ştiu.

„M-am gândit că poate conta în fața unui juriu, și plus că, așa cum a spus și dna profesoară, dacă porți o cămașă albă nu respecți neaparat persoana, cât te respecți pe tine”, spune un elev din Constanța.

La probele orale, candidaţii la bacalaureat nu primesc note, ci un nivelul de competenţă - experimentat, avansat sau mediu.

Probele orale

Proba la limba română: 6 - 7 iunie

Proba la limba maternă: 8 - 9 iunie

Evaluare competenţelor digitale: 9, 12 - 13 iunie

Proba la limba străină: 14 - 16 iunie

Probele scrise

Limba şi literatura română: 26 iunie

Limba şi literatura maternă: 27 iunie

Proba obligatorie a profilului: 28 iunie

Proba la alegere: 30 iunie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri