Baroul din București decide dacă îl exclude pe Ponta din avocatură

Data publicării:
victor ponta psd

Consiliul Baroului Bucureşti are programată, pe ordinea de zi de marţi, dezbaterea cererii formulate de Monica Macovei pentru excluderea din barou a lui Victor Ponta, după ce fostului premier i-a fost retras titlul de doctor din cauză că a plagiat, însă surse din rândul avocaţilor spun că este probabil ca discuţiile să fie amânate.

ponta - fbSurse din Baroul Bucureşti au declarat pentru News.ro că discuţiile pe marginea cererii care îl vizează pe Ponta ar putea fi amânate din nou, în contextul în care fostul premier este aşteptat să transmită avocaţilor-consilieri un punct de vedere cu privire la documentul Monicăi Macovei.

 Aceleaşi surse explică faptul că se întâlnesc des astfel de tertipuri procedurale, respectiv de a remite puncte de vedere în ziua discutării cerererii în Consiliu. În acesată situaţie, în conformitate cu regulamentul Baroului, soluţionarea este amânată. 

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care declara că fostul premier Victor Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în Drept, fără să dea examen. 

”Domnule decan, vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de "doctor în drept". Titlul de doctor i-a fost retras de Ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, arată Macovei în scrisoarea deschisă trimisă decanului Baroului Bucureşti.

Ea precizează că, potrivit informaţiilor furnizate chiar de Baroul Bucureşti, “primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispoziţiilor articolului 16, alineatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluţionării cererii de primire”. Art. 16, alineatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că ”la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept”.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri