BIZIDAY. Polițistul de la catedră

Data publicării:
scoala clasa elevi profesori educatie Bac digi24

După ce au majorat salariile profesorilor, parlamentarii români au venit cu o nouă inițiativă legislativă. 50 de parlamentari PSD și UNPR au inițiat un proiect de lege care prevede că profesorii sunt învestiți cu autoritate publică. Ce înseamnă asta? Practic profesorii ar putea căpăta atribuțiile unui polițist în fața elevilor sau a părinților acestora. Atunci când un profesor spune că lucrurile s-au întâmplat într-un fel, în favoarea sa funcționează o prezumție de bună credință, până la proba contrarie.

În cazul în care un dascăl este agresat verbal sau fizic de un elev, procurorii, la fel ca și în cazul polițiștilor, se autosesizează, iar pedepsele pe care le riscă agresorii sunt majorate cu o treime.

Așa se face că, potrivit proiectului, pedeapsa pe care ar primi-o un copil care agresează un profesor ar fi mai mare decât pedeapsa primită de un profesor care agresează un copil.

Concret, dacă legea va fi adoptată, orice agresiune verbală sau fizică asupra profesorilor va fi considerată ultraj și va fi pedepsită cu închisoarea până la 16 ani.

Proiectul propus de parlamentari mai precizează că profesorii aflați în timpul serviciului dar și în afara lui, trebuie să se bucure de respect și de considerație, atât din partea elevilor cât și din partea părinților și a colegilor de breaslă.

Legea proclamă un climat de ordine, disciplină și respect, dar nu precizează cum se va institui aceasta și nici ce s-ar întâmpla în cazul în care cineva le încalcă. În schimb, dascălii sunt învestiți cu puterea de a decide sancțiuni, dar în limitele regulamentelor școlare.

În acest moment, cei care amenință o persoană pot fi condamnați la cel mult un an de închisoare sau pot fi amendați. În ceea ce privește agresiunea fizică, aceasta se pedepsește, în prezent, cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau cu amendă.

În cazul în care legea va fi adoptată, amenințarea unui profesor va atrage după sine o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare. Mai aspru va fi pedepsită violența fizică împotriva dascălilor. Elevii care își bat profesorii riscă până la 8 ani de închisoare, iar dacă leziunile corporale duc la moartea acestuia, elevii pot fi condamnați chiar și la 16 ani de închisoare.

Datele prezentate de Ministerul Educației arată că, în anul școlar 2014-2015, au fost sesizate, la nivel național, aproape 19.000 de cazuri de violență în școală. În cele mai multe cazuri este vorba de violențe împotriva copiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri