Sari la conținut

Bogdan Aurescu, studenţilor din străinătate: Nu este suficient să vă încurajez să reveniţi, trebuie să fiţi şi motivaţi

Foto: Mediafax

Societatea românească are nevoie în acest moment al dezvoltării sale de sincronizarea efectivă cu valorile şi competenţele validate astăzi la nivel mondial. În acest scop, trebuie să existe în România soluţii adecvate şi viabile în vederea integrării elitelor româneşti specializate în străinătate. (...) Ştiu foarte bine că nu este suficient să vă încurajez să reveniţi în ţară, deşi o fac de fiecare dată, să reveniţi în ţară după ce vă finalizaţi studiile peste hotare. Trebuie să fiţi şi motivaţi pentru a vă întoarce şi a vă pune cunoştinţele şi priceperea în slujba ţării. (...) Avem nevoie de un mediu instituţional şi privat reformat, modern, eficient, dinamic, flexibil şi, mai ales, bazat pe valori reale”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

Şeful diplomaţiei a vorbit de interesul MAE de a încuraja, „dincolo de constrângerile bugetare impuse, calea spre o carieră diplomatică activă a tinerilor de valoare, bine pregătiţi, capabili să înţeleagă şi să contribuie la gestionarea multiplelor provocări şi a temelor majore pentru politica externă românească”, relatează Mediafax.

În acest context, Bogdan Aurescu a precizat că au fost demarate deja pregătirile pentru preluarea în 2019 de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, „un obiectiv major de etapă pentru politica externă a României, pentru diplomaţia românească şi pentru al cărui succes va trebui să mobilizăm toate resursele intelectuale pe care le avem la dispoziţie”.

Sunt convins că şi dumneavoastră veţi putea contribui la acest efort”, le-a spus Bogdan Aurescu reprezentanţilor studenţilor români din străinătate.

"Trăim într-o nouă lume, bazată pe cunoaştere şi forţă intelectuală, o lume în care, de fapt, cunoaşterea este principala forţă strategică a unei ţări. (...) Pentru ca România să-şi găsească rolul pe care ni-l dorim în această lume avem nevoie ca tinerii bine pregătiţi să fie motorul participării noastre la această revoluţie. Creşterea fără precedent a mobilităţii în lumea contemporană, atât în spaţiul european, dar şi la nivel global, impune îmbunătăţirea nivelului de organizare a comunităţilor româneşti pentru a permite integrarea lor firească în spaţiul social şi profesional în care îşi desfăşoară activitatea, concomitent cu păstratrea identităţilor naţionale, culturale, lingvistice sau religioase", a afirmat Aurescu.

Şeful diplomaţiei le-a spus studenţilor că este important ca vocea lor să fie auzită şi ascultată în statele în care studiază sau îşi desfăşoară activitatea "pentru a nu permite ca în această perioadă caracterizată de provocări majore, inclusiv la nivel mediatic, discursurile populiste sau xenofobe să ştirbească imaginea românilor care, prin studiu, prin muncă, prin realizări profesionale, au obţinut un loc important şi vizibil în ţările unde trăiesc".

Pe de altă parte, ministrul de Externe a declarat că şi studenţii români din străinătate sunt "beneficiarii" demersurilor de politică externă pe termen mediu şi lung, dar şi "posibilii viitori actori ai schimbării".

"Imaginea României depinde de eforturile diplomatice, de prestigiul, de capacităţile fiecărui diplomat şi consul în parte, depinde de ceea ce se întâmplă zilnic în România, dar depinde şi de impactul comportamentului şi performanţelor fiecărui român din afara graniţelor (...), vă revine rolul de model şi de factor coagulant pentru ca solidaritatea şi spiritul naţional să anime fiecare comunitate românească, indiferent unde trăieşte ea", a afirmat Bogdan Aurescu.