BUSINESS CLUB. De ce se întorc în România tinerii care studiază în străinătate

Data publicării:
studenti afara

Singura industrie care a sfidat criza economică din ultimii ani este cea de IT, iar în România a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Este și domeniul cu cele mai mari salarii, motiv pentru care mulți specialiști în IT se întorc în România, chiar dacă au studiat sau lucrat în strainatate.

Petre Pătrașcu a studiat în Marea Britanie și povestește că piața IT de acolo este comparabilă cu cea din România.

„Există locuri și locuri, depinde foarte mult unde te întorci și cum te întorci. Dacă ai făcut o chestie de excepție și ai fost excepțional acolo, atunci când te întorci trebuie să fii tot excepțional și este greu să găsești un loc din ăsta în România. Sunt puține, dar cele care sunt, sunt foarte sus”, spune Petre Pătrașcu, web developer.

Educația în străinătate este la un alt nivel, spune el, și la fel cred și angajatorii. Mulți fac periodic demersuri pentru a aduce tineri români din alte state europene.

 „Vin și cu o altă mentalitate, cu o mentalitate mai deschisă față de ce este în momentul de față la noi. Au o altă experiență de viață. Noi suntem o companie internațională și lucrăm cu foarte mulți clienți din afara țării”, afirmă Mihaela Joian, manager de recrutare.

Atât timp cât există oportunități locale pentru care oamenii vin în România și pot găsi un salariu aproximativ egal cu ceea ce își pot găsi în străinătate, pentru ei este un plus”, spune Ruxandra Radeş, specialist în resurse urmane.

Există și alte domenii în care salariile se aliniază cu cele din Europa. Cel financiar, relații publice sau marketing.

Razvan Borș s-a întors recent din Amsterdam, după ce a terminat acolo un program de master în marketing, și nu a stat pe gânduri când a luat această decizie.

Erau mai multe joburi disponibile în Olanda, cel puțin în domeniul meu. Și în ceea ce privește salariile, erau duble, dar și costul de viața era dublu, adica banii rămași dupa ce îmi plăteam chirie, întreținere...cam cu aceeași sumă că aici rămâneam”, spune Razvan Borș.

Cu salarii motivante, mulți tineri preferă să lucreze acasă, aproape de cei dragi. Tendința a fost observată de câțiva antreprenori din Capitală, care au pus bazele unei companii care chiar cu asta se ocupă: unește tineri cu studii din străinatate, cu angajatorii de aici. Până acum, au adus în jur de 50 de absolvenți înapoi în țară. „Mulți dintre ei spun că vor să se întoarcă, dar nu știu exact la ce. Practic, în România lipsește acest lucru, de a le prezenta tinerilor care sunt ofertele și ce se întâmplă pe piața de muncă din România”, afirmă Adriana Comăneci, managerul companiei.

Statisticile arată ca România trimite la studii în străinătate 25.000 de tineri anual, 90% dintre ei – în state europene.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri