BUSINESS CLUB. Soluții pentru învățământul românesc

Data publicării:
5771789-Mediafax Foto-Tibi Bologh 1

Într-o ţară unde statul abia adună anual 31% din PIB, pe care să-l împartă mai bine sau mai prost, este imposibil. Poate într-o țară cu buget de 40% sau peste. La noi, nu.

În esență, profesorii vor salarii mai mari. Și e normal să fie așa, câtă vreme salariul mediu în învățământ este de 1.400 lei. Cei care sunt la început de carieră au și venituri de 600 de lei. Și pentru a crește aceste venituri, se pot face câteva modificări. Cu toată sărăcia, este loc.

O statistică seacă se poate dovedi relevantă. Numărul de elevi la un profesor. În România, media este undeva la 15 elevi la un dascăl. În ţările nordice, un profesor educă în medie 17 elevi. În ţările sudice, media scade spre 8-9 elevi. La nord, avem eficiență și, cu cât coborâm, vedem organigrame încărcate.

Statistica europeană face o împărțire doar a profesorilor titlulari, care, în România, sunt 180.000. Insă mai există și vreo 46.000 de suplinitori. Daca am vrea să fim nemți sau englezi, atunci ar trebui să dispară din sistem vreo 30.000 de oameni. Fără să mai punem la socoteală posturile de suplinitori. Nu e nevoie de concedieri, se pot face ieșiri și pe cale naturală. În timp. Sindicatele din învățământ se plâng că în ultimii 16 ani au părăsit sistemul 86.000 de dascăli, dar încă se vede că există personal excedentar.

Dacă s-ar face o astfel de restructurare, atunci pe baza bugetului și a tuturor oamenilor din sistem, pentru că există și personal auxiliar, salariile ar crește cu 12%. Ca medie. Dacă s-ar majora salariile mici apoi, se poate ajunge la procnete de 25-30%, cu usurinţă.

Boala sistemului românesc este că numărul de profesori este calibrat în funcție de doi indicatori: de elevi și de numărul de școli existente. Sunt școli unde un învăţător are o clasă de 30 de copii, iar la țară sunt trei-patru. Ceva trebuie făcut pentru a eficientiza învățământul. Se pot comasa școli și economisi bani. Iar reducerile pot fi și mai mari.

Există 225.000 de dascăli, titluari sau suplinitori, dar numărul total de angajați din sistem este de 307.000. Deci se mai poate face ceva. E nevoie doar de voință undeva, doar că asemenea măsuri nu sunt populare și responsabilii se feresc să ia decizii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri