CAMERA ASCUNSĂ. Flotantul, viza pentru o şcoală bună. Cum obţin părinţii locuri pentru copii în instituţii de prestigiu

Data publicării:
clasa preg

A început lupta părinţilor pentru a obţine un loc pentru copilul lor într-o şcoală bună din oraş. Cum principalul criteriu de care se ţine cont la înscriere este domiciliul cât mai apropiat de unitatea de învăţământ, mulţi părinţi au găsit o soluţie - îşi fac viză de flotant la rudele sau prietenii care locuiesc în apropierea şcolilor de elită. Numai în judeţul Cluj, spre exemplu, numărul de cereri pentru reşedinţă temporară a crescut anul trecut cu 50%.

Familia Kovacs locuieşte într-o comună de lângă Cluj-Napoca, însă cei doi soţi au ales pentru băieţelul lor o şcoală din centrul municipiului. „În primul rând ne-am orientat după învăţătoare, pentru că în clasele I-IV ni s-a părut că este cel mai important factor. De asemenea, numele şcolii, pentru că este unele dintre primele din Cluj ca rezultate”, explică mama viitorului elev, Dorotea Kovacs. „Trebuie să avem şi flotant în zona în care aparţine şcoala respectivă, aşa că trebuie să rezolvăm această problemă cât mai repede, până încep înscrierile”, subliniază ea.

În ajutor le-au venit nişte prieteni care locuiesc chiar lângă şcoala dorită şi care îi vor lua în spaţiu pe unul dintre părinţi şi pe băiat.

Reporterii Digi24 au mers la Direcţia de Evidenţă a Populaţiei, unde funcţionarii sunt conştienţi de motivele migraţiei între cartiere în această perioadă a anului:

CAMERA ASCUNSĂ: Discuţie la Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei Cluj

Angajat: Cine solicită, dumneavoastră?

Reporter: Noi doi.

Angajat: Două persoane. Proprietar? Cine este?

Reporter: Socrii. Facem domiciliu pe altă adresă.

Angajat: Sunt două cereri de completat. Fiecare îşi completează cererea, proprietarul vă însoţeşte cu contractul de dobândire şi două copii.

Reporter: Avem nevoie şi pentru copil.

Angajat: Atunci vă mai trebuie şi certificatul copilului. Original şi două copii. (...) Dar nu trebuie amândoi să vă faceţi.

Reporter: E suficient unul singur?

Angajat: Eu aşa ştiu, eu ştiu de aici, din ce îmi spune lumea.

Reporter: Îmi trebuie pentru înscriere.

Angajat: Ştiu. Asta-i perioada acuma. De acolo ştiu şi eu.

Aşa s-a ajuns ca în perioada înscrierii copiilor la şcoală numărul cererilor de schimbare a domiciliului să se dubleze.

În statistica pe anul 2013 am observat o creştere cu peste 50% a numărului de cereri de viză de reşedinţă temporară - este vorba de vizele de flotant. Dacă în anul 2012 am avut în jur de 8000 de cereri, în 2013 numărul acestora a depăşit 15.000 de cereri. La nivel informal, neoficial, avem informaţia că foarte multe dintre aceste cereri de flotant se explică fie pentru a putea întruni condiţiile de înscriere la o grădiniţă sau o creşă publică, fie pentru a putea alege o anumită şcoală”, declară pentru Digi24 Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj spun că, în funcţie de numărul de elevi înscrişi, clasele vor fi redistribuite între şcoli. „Şi anul trecut am anulat 12 clase şi am suplimentat cu nouă clase, în aşa fel încât numărul de copii a rămas cam acelaşi, numărul de clase cam acelaşi, dar ele s-au mutat dintr-un loc în altul”, arată Valentin Cuibuş, inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

În vreme ce unităţile de învăţământ de la periferie rămân cu locuri libere, cele situate în zonele centrale sunt supraaglomerate. „Ne aşteptăm la multe cereri, şi asta din două motive. Dascălii noştri de la ciclul primar sunt oameni cu multă experienţă şi cu rezultate deosebite. Pe de altă parte, şcoala este în zona centrală şi multor părinţi le este la îndemână să-i aducă, pentru că e aproape de locul lor de muncă”, explică Elena Jebelean, director adjunct al Liceului Pedagogic Carmen Sylva Timişoara.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri