Cazarea, marea problemă a studenților la început de an universitar. Tinerii amenință cu proteste

Data publicării:
intrare camin

La Constanţa, studenţii au aşteptat ore în şir sub o ploaie torenţială momentul în care şi-au preluat camerele din cămine.

Aurelian a reuşit să se cazeze într-un cămin de pe bulevardul Mamaia. Tânărul are deja planuri de renovare, pentru că încăperea repartizată nu e tocmai în cea mai bună formă.

„Asta e. Am stat şi anul trecut. Sper să putem să stăm şi anul viitor, ca să putem să văruim şi camera”, spune studentul.

Mulţi studenţi vor fi siliţi să îşi caute cazare pe piaţa privată.

„Avem 1.327 de locuri de cazare şi 1416 cereri, la care se adaugă cele ale bursierilor statului român în număr de aproape 400. Scăzând pe aceştia pe care noi am fost obligaţi să îi cazăm conform legii, au rămas 969 de locuri pentru studenţii români”, declară Daniel Citirigă, purtătorul de cuvânt al Universităţii Ovidius.

Tariful pentru un loc la cămin în Constanţa este de 250 lei pentru studenţii cu taxă şi de 150 pentru cei admişi la buget.

Și la Braşov, tinerii au venit încărcaţi cu bagaje la căminele Universităţii Transilvania. Cele mai multe emoţii le-au avut studenţii din anii doi şi trei, care nu sperau să mai prindă un loc.

„Mă gândeam că vin studenți în anul I și o să fie luați ei prima dată şi nu o să prind”, spuen unul dintre studenții brașoveni.

Aproape 7.000 de tineri au solicitat cazare pe cele 4.200 de locuri din căminele braşovene, chiar dacă anul acesta chiria a fost majorată.

Tarifele au crescut în medie cu 20 de lei de persoană şi la buget si la taxă, datorită creșterilor prețurilor la utilități, scumpirii vieții de zi cu zi, și am fost nevoiți să creștem și noi prețurile”, declară Steluţa Dogaru, şef serviciu cămine Universitatea Transilvania.

În primăvară, tarifele ar putea scădea la loc. Pentru un loc în camin, studenții din Braşov plătesc între 150 şi 230 de lei pe lună.

Studenții se pregătesc de proteste

De altfel, nemulțumiți că subvenţiile oferite de stat pentru cazare au aceeaşi valoare din 2007, studenții amenință cu proteste. Ei au avut o întâlnire cu ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, însă au plecat nemulțumiți de faptul că ministerul nu-și asumă faptul că învățământul superior este subfinanțat.

Ei promit că vor ieși în stradă dacă în maximum o lună de zile subvențiile pentru cazarea în cămine, dar și pentru cantine nu vor crește.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri