Cazul copiilor „cazați” în Catedrală. Ministrul educației: Profesorul a dat dovadă de iresponsabilitate

Data actualizării: Data publicării:
Ecaterina Andronescu in Senat_parlament_08_INQ_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Este anchetă la o şcoală din Olt, după ce un profesor şi 22 de elevi au venit la parada de la Alba Iulia și neavând unde să doarmă, s-au dus să se adăpostească în Catedrala Reîntregirii, iar unul dintre copii a ajuns la spital. Veniseră să vadă parada, dar nu au avut cazare în oraș. Inspectoratul Școlar Judeţean Olt va verifica acum dacă au respectat regulile pentru a face această excursie. 

Contactată de Digi24, ministrul educației, Ecaterina Andronescu a declarat că profesorul a dat dovadă de iresponsabilitate și că ar fi necesară înăsprirea sancțiunilor.

„Eu cred că profesorul, în entuziasmul lui, a dat dovada de iresponsabilitate, după părerea mea, pentru că nu pleci în excursie cu 20 și ceva de copii până nu le asiguri cazarea și nu te asiguri că pe timpul transportului și la dus, și la întors, lucrurile sunt în ordine. În legea învățământului sunt prevazute sancțiuni pentru o asemenea abordare. A pus în pericol viața a 20 și ceva de copii. Nu putem trece peste acest lucru!”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Întrebată dacă ia în calcul o înăsprire a regulilor, Ecaterina Andronescu a spus că pentru o asemenea situație este necesar. „În felul acesta, crește responsabilizarea profesorilor”, a punctat ministrul educației.

La rândul lui, directorul școlii din Dăneasa, Georgian Dănescu, a declarat la Digi24 că ar susține o înăsprire a regulamentului. El a explicat că profesorul respectiv a mai făcut excursii și nu au fost probleme, iar în ceea ce privește deplasarea la Alba Iulia a avut acordul părinților și a fost respectat tot ce scrie în regulament. Părinții știau că elevii pleacă de vineri seara și că vor călători toată noaptea cu trenul, urmând să ajungă sâmbătă dimineață la Alba Iulia. Profesorul le-a spus însă că au cazare asigurată la un liceu, unde de altfel s-au și dus sâmbătă dimineață când au ajuns în Alba Iulia. Seara ar fi urmat să meargă tot la respectivul liceu până la ora când ar fi trebuit să aibă trenul, numai că au decis să meargă mai întâi să asculte colindele de la Catedrală, iar acolo unuia dintre copii i s-a făcut rău, pe fond de oboseală. Directorul susține că elevii aveau la ei pachet cu mâncare și bani dați de părinți și că nu s-a pus problema să nu aibă ce mânca. Admite, însă, că pe viitor școala va trebui să examineze mai atent în ce condiții sunt organizate excursiile.

Copiii sunt bine acum și urmează să ajungă acasă diseară după ora 23:00.

Luni sunt așteptați la școală inspectorii de la IȘJ Olt, care vor face o anchetă în legătură cu acest caz.

Citiți și: 

Zeci de copii, găsiți în Catedrala de la Alba Iulia. Ei veniseră la paradă și nu aveau unde să înnopteze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri